V Nevšedníku se objevila zmínka o těsnopise, a tak na ni navazuji a potvrzuji, že těsnopis je skutečně velmi jednoduché a racionální písmo, které dovoluje rychlý a efektivní zápis jakýchkoli informací, vlastních myšlenek, pronesených řečí atd.

Dnes už je těsnopis věcí – bohužel – skoro neznámou. Neučí se prakticky na žádné škole, zůstali pouze individuální zájemci. I když by ho mohl s výhodou využít každý duševní pracovník. Námitka, že dnes je vysoce výkonná technika, která tuto oblast může zcela zaplnit a těsnopis nahradit, není zcela pravdivá, protože technika není vždy po ruce, kdežto tužka a kus papíru jsou coby jednoduché prostředky k dispozici vždy.

Kdybychom se chtěli podívat na počátky těsnopisu, museli bychom se vrátit o 2 tisíce let zpátky, zhruba do 1. století před naším letopočtem; z té doby existují dochované první snahy o rychlejší zaznamenávání pronesených řečí, např. známým filozofem a senátorem M. T. Ciceronem v římském Senátu. Prvním, kdo tyto pokusy učinil, byl jeho otrok a později pobočník M. T. Tiro. Díky jemu se zachovaly Ciceronovy projevy i jeho myšlenky až do dnešních dob.

Nejběžnější formou užití těsnopisu pro každého jednotlivce je forma poznámek všeho druhu při všech možných příležitostech. Je to psaní velmi úsporné a také – dá se říci – písmo tajné, které kromě pisatele prakticky nikdo nepřečte.

Specifickou oblastí, kde se těsnopisu stále využívá, jsou stenografické zápisy jednání zastupitelských orgánů všech stupňů, Parlamentem počínaje a jednotlivými místními úřady a dalšími orgány a organizacemi konče. Např. v Poslanecké sněmovně i v Senátu Parlamentu České republiky se doslovné stenografické zápisy provádějí od dob vzniku naší republiky (tehdy Československé republiky). Kdo občas sleduje televizní přenosy z Poslanecké sněmovny, může v záběrech vidět i stenografy, jejichž místo je u stolku vedle řečníka. Stenografové se v zápise střídají po 10 minutách a po zapsání odcházejí svoji část přepsat do PC, kde je pak k dispozici k dalšímu zpracování. Je to velmi zajímavá práce, i když samozřejmě velmi náročná.

Autorka článku: Ludmila Nováková, lektorka v oblasti písemné a elektronické komunikace a těsnopisu, předsedkyně Českého těsnopisného spolku, externí stenografka Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Akademie nevšedního vzdělávání se rozhodla oživit seminář těsnopisu pro zájemce z Prahy. Počínaje zářím 2018 spustíme 5měsíční kurz, kdy se zájemci budou setkávat 1x týdně na 2 hodiny (celkem 40 hodin). V případě zájmu o kurz pište na info@akademie-vzdelavani.cz. Cena kurzu: 1.200 Kč.

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *