Ačkoli svatební seminář pořádáme v ČR dvakrát do roka, na Slovensko jsme se vrátili po 7 letech. Stalo se to, co každý očekával… Část přihlášených vůbec nedorazila… Když jsme urgovali neuhrazenou fakturu, tak se ozvali, že proč by platili, když nepřijeli 😃 Neuvěřitelné!
Stalo se ale i to, co nikdo nečekal: Přijeli účastníci, kteří přihlášení vůbec nebyli. Ale i s tím jsme si poradili.

Slovenské publikum je v něčem jiné… Je vřelejší, je vděčnější… Že to bude jiné, mě napadlo, jakmile jsem dorazil o den dříve do hotelu a viděl ten všudepřítomný úsměv, zdvořilost, úctu k zákazníkovi… Celých 96 % účastníků bylo spokojeno. Všechna hodnocení by se dala shrnout do tohoto jednoho e-mailu:

Dovoľte mi touto cestou sa poďakovať  za výnimočný zážitok zo seminára, ktorý sa konal  21.03.2023 v Banskej Bystrici. Seminár bol výnimočný nie len obsahom, ale aj perfektnou organizáciou a atmosférou od začiatku, až nám bolo ľúto, že sa seminár končí. Verím, že môžem kľudne písať  za nás všetkých  účastníkov.  Vaše výkony sme ocenili potleskom, ale pocit, pretrváva aj naďalej. Bolo zážitkom Vás počúvať, Vás osobne, aj p. Špačka,  je to vynikajúci rečník, príjemný človek, profesionál s veľkým „P“, ale s ľudským rozmerom, jeho názory a skúsenosti  sa nie len dobre počúvajú, podporené aj obrazom, ale v jeho prejave bola aj ľudskosť, a snaha otvoriť nám oči, aby sme si vážili to čo máme,  na čo zabúdame, neuvedomujeme si to alebo nechceme, ako sa máme dobre…  a to, že spomenul pána Wintona, to mi vháňalo slzy to očí, mám dojem, že aj jemu sa o tom ťažko hovorí  a to len tým ľuďom, ktorí chápu význam ocenenia „Spravodlivý medzi národmi“  ….
Tento seminár bude pre mňa prínosom asi navždy, lebo som „utrpela“  trvalé „následky“, a zistila som to pri pozeraní TV, hlavne správ, že som nesledovala  muža na obrazovke, aj keď sa tam ukázal len na pár sekúnd, nevnímala som čo hovorí, ale či má správny oblek, či má správnu kravatu ku golieru na košeli, či je všetko zosúladené, a správne podľa zásad, ktoré ste nám takou zaujímavou formou predniesli.

Ale našlo se i 5 nespokojených lidí: slabá káva, studený čaj, tvrdé bagety, špatní lektoři, málo světla, moc světla, velká zima, velké teplo, málo toalet, … Ale to je normální – nelze se zavděčit všem.

Za komický vnímám fakt, že všichni přihlášení v registraci na seminář odsouhlasili všeobecné obchodní podmínky. Všem jsme vystavili faktury a většina zaplatila. Někteří z nich 2–3 dny před seminářem napsali, že nepřijedou a chtějí vrátit účastnický poplatek. Někteří se přihlásili, neuhradili fakturu a ani nepřijeli. Částku budeme samozřejmě vymáhat, protože my jsme svou část uzavřené dohody splnili a seminář zrealizovali. Uhradili jsme hotel a catering pro všechny přihlášené (i ty, kteří nepřijeli). Pokud jste nepřijeli, částka Vám propadá. Nicméně – na rozdíl od jiných firem – Vám dáváme možnost využít nevyužité kurzovné na jiný náš seminář, např. seminář etikety s Ladislavem Špačkem, který chystáme na 11/2023 v Bratislavě, popř. naše odborné publikace, romány nebo léky.

Víte, jak poznáte skvěle odvedenou práci? Sednete po semináři do auta – totálně unavení a se zbytky hlasu – a povolenou rychlostí se vydáte ke slovensko-české hranici se čtvrtinovým úsměvem, přičemž si v hlavě rekapitulujete smích publika, potlesk i obdivné komentáře. Přijdete domů a jediné, na co máte energii, je otevřít si láhev vína podle pravidla „sedmička vína je ideální pro dva, pokud jeden z nich nepije“, pustit si Louise Armstronga, nechat kočku lehnout si na váš klín a už jen relaxovat… Tak tomu se říká úspěšný narozeninový den 😃

P. S. Kristína Mišovičová (Obecný úrad Moravský Svätý Ján) pro účastníky semináře přeložila všechny svatební proslovy, a tak si je díky ní můžete stáhnout zde.

P. P. S. Úvodní slovo Zuzany Kredátusové, prezidentky, můžete stáhnout z této stránky.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *