…a s ním i vysoké teploty, vedra k zalknutí, kdy se všichni vidíme na pláži nebo v příjemné hospůdce. Realita je však taková, že trávíme parné dny cestováním tramvají, pobytem v uzavřených budovách a na rozpálených ulicích. Připravil jsem proto pro své žáky v seminářích nové a užitečné cvičení – jak taktně a přitom účinně upozornit kamaráda (kolegu, nedej bože nadřízeného) na zanedbanou hygienu, nepoužití deodorantu či parfému a s tím spojené problémy. Všichni se při tomto praktickém delikátním cvičení nejen pobavili, ale také dozvěděli, jaká jsou nejlepší řešení prekérní situace.

Jak tedy na to? Jistě jste někdy také stáli před touto otázkou. Především bez negativních emocí, i kdyby šlo o našeho dobrého přítele, neboť i on si zaslouží taktní výtku. Tedy nepoužívejme expresivní (citově zabarvená) slova, naopak vše podejme klidně a neutrálně, nejlépe formou otázky:

  • Vyzkoušel jsi už ten parfém, který jsem ti dala k svátku?

místo

  • Smrdíš jako tchoř, dělej se sebou něco…

Diskrétnost je pak samozřejmostí, rozhodně by mělo vždy jít o rozhovor mezi čtyřma očima. Můžeme se pochopitelně setkat s negativní reakcí, každý z nás má nastaveny hygienické standardy jinak, ale zcela jistě se nebojme tento problém řešit. Horší situace již nastává při náhodném setkání se zapáchajícím člověkem, např. v MHD nebo při jednorázovém jednání. Zde mnoho nezmůžeme a nezbývá než se obrnit trpělivostí.

V jižních státech jsou běžná také řešení, která u nás zatím skoro vůbec nevyužíváme. Italští pánové nosící obleky i v tamních letních vedrech si aplikují do podpaží speciální, k tomu vyráběný tampon, jehož účelem je odvádět pot a neutralizovat zápach. Funguje velmi účinně. Závěrem si ještě připomeňme jednu frázi z žensko-mužského slovníku:

  • Jsi tak mužný. = Potřebuješ se oholit a páchneš potem.

Karel Střelec, ze semináře Etiketa pro žáky II. stupně ZŠ aneb co s chlebíčkem spadlým na zem (publikováno v Nevšedníku)

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *