Dneska se mě kamarádka zeptala, zda manipuluji s lidmi. Odpověděl jsem: „Samozřejmě! Dennodenně!“

Lehce se zarazila a pak dodala: „Měníš jim náladu – rozesmíváš je – učíš je, jak být veselejší…“

Z nějakého důvodu vnímají lidé manipulaci jako cosi negativního. Přitom pravidla českého pravopisu to vidí jasně: manipulovat = ovlivňovat podle vlastní vůle. Tak proč by nemohla manipulace být pozitivní?!

Když přejete svému partnerovi ráno úspěšný den, tak ho ovlivňujete. Když jste oporou své manželce, má to na ni vliv. Když obejmete slzící přítelkyni, kterou zrovna vyhodil šéf… Když popřejete sousedovi brzké uzdravení a poplácáte ho po zádech (teda pokud zrovna se zády nestůně)… To všechno je manipulace, kterou měníme lidem náladu, postoj, den, úhel pohledu, vnímání světa, …

Milým pohledem, upřímným úsměvem, vlídným slovem, pohlazením, ale také respektováním lidí a jejich názorů, chováním, …, můžeme ovlivňovat lidi kolem sebe.

Zamyslete se, kolik z lidí, se kterými se denně setkáváte, se na Vás usměje? Šťabajzna u pokladny? Cvaklistek ve vlaku? Úřednice za přepážkou?

Zamyslete se, kolik lidí z těch, kteří se neusmívají, by se usmálo, kdybyste se na ně jako první usmáli vy, přátelé… Zkuste to, protože: Úsměv je levnější než elektřina a přitom dává mnohem více světla.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *