Rád nosím dárky. Klientům i přátelům. Rodině i partnerce. Rád působím radost. Dárky klientům navíc opatřuji nálepkou, že podle zákona se u reklamního předmětu do 500 Kč nejedná o úplatek. Pobaví to.

Jenže lidé neumí dárky přijímat. Kolikrát jste svému dítěti nebo vnoučeti řekli: „Ale to sis nemusela dělat takovou škodu.“ nebo „To muselo být drahé – to nemohu přijmout!“ A přitom není nic snazšího než říci to prosté, krátké, jednoduché a přitom všeříkající „Děkuji.“ nebo „Udělala jsi mi radost.“ nebo „To je tak krásné překvapení.“

Dárek má úspěch tehdy, pokud splňuje vzorec: radost z dárku JE VĚTŠÍ NEŽ cena dárku. A to je přeci ve většině případů.

A rád taky pozitivně hodnotím vše, co se mi na lidech líbí. Nemám tak problém starostovi říct, že má opravdu hezkou košili (a nemusím působit jako gay), ženě v tramvaji pochválit lodičky (a nemusím ji nutně svádět) nebo sousedce skvěle odváděnou práci na „družstevní“ zahrádce (a nemusím čekat, že mi dá trochu z úrody).

Upřímně míněná pochvala člověka – přinejmenším – potěší. Rozhlédněte se v okolí a darujte kompliment. Třeba hned. Nestojí Vás nic, ale způsobí obrovskou radost.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *