Pamatujete si na scénu z Pretty Woman, jak se Julia Roberts pokoušela nakoupit na Rodeo Drive? Tak tuhle zkušenost mám dneska z Le Premiere ve Vaňkovce. Ale vezmu to od začátku.

Před lety jsem si vybíral svůj první vůz – toužil jsem po modelu Volkswagen Passat. Přišel jsem do brněnského autosalonu v džínách a tričku, kochal se passatem a prodejce se mě hned ujal. Přišel ke mně na 20 cm, z pusy mu táhl příšerný ústní sprej a říká: „Ne ne, tohle auto není pro Vás…“ a zavedl mě k VW Polo. Oponoval jsem, že chci passata – naléhal, že to není auto vhodné pro mě. Naštvaný jsem odešel a koupil si passata u konkurence. Po dvou letech jsem s ním jel na servisní prohlídku do servisu prvního autosalonu a v mezičase, kdy mu čistili klimatizaci, jsem si prohlížel nového passata CC. Stejný prodavač – jiný rok. Stejný já – jen v obleku. Z pusy mu smrděl stejný ústní sprej jako před dvěma lety, ale tentokráte se choval úplně jinak: „Dobrý den, pane. Vidím, že máte skvělý vkus. Co takhle zkušební jízdu?“ Napadlo mě: „Kdybys tak věděl…“

Dneska jsem byl v prodejně pánských obleků Bandi koupit si kapesníček do klopy saka, které tam mají za cenu do 100 Kč. Mají velmi široký sortiment, ale zrovna tu mou barvu neměli skladem, tak jsem šel do Le Premiere ve Vaňkovce. Zcela pomíjím, že jsem musel čekat, než podivně vyhlížející prodavač dokoketoval se svou kolegyní, ač mě viděl. Když se mě konečně dotázal, říkám: „Rád bych kapesníček do klopy…“ Neváhal sáhnout pro rozbalený zmuchlaný kapesník vystavený v regále a říká: „690 korun.“ Překvapen odvětil jsem: „Hmmm, vypadá stejně jako ten, který kupuji v Bandi za sedminu ceny… Čím se liší?“ Ptát se byla chyba. Hlasem mých 4% přátel mi řekl: „No, chápu, že tento není pro Vás cenově dostupný… U nás nic nebude pro Vás cenově dostupné…“ otočil se a s kapesníčkem v ruce odešel, aniž by se rozloučil. Asi pochází z Kréty.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *