ZAMYŠLENÍ NULTÉ

Před lety mě kontaktoval tajemník jednoho úřadu, abych se neprodleně u něj zastavil. Když jsem se objevil ve dveřích, vítězoslavně hlásil:

„Gratuluji, pane inženýre! Vyhrál jste výběrové řízení!“
„Ale já se žádného neúčastnil,“ namítal jsem.
„To je jen formalita… Prostě jste vyhrál a stačí jen podepsat smlouvu… a pak se ještě domluvit na revanši…“

Vyhrál jsem výběrové řízení, kterého jsem se neúčastnil! Během otevírání 7 obálek, mezi kterými moje nebyla, sedělo v místnosti 7 zástupců firem, kteří nabídku podali. Byla přítomna komise a 7 svědků, a přesto vyhrála nabídka, která ani neležela na stole.

Jakmile mi tajemník celou fintu rozkryl, odmítl jsem se podvodu účastnit.

Podvod, nebo snaha přilepšit městu?

ZAMYŠLENÍ PRVNÍ

Poslali byste mi číslo své platební karty a CVC kód z její zadní strany? Proč byste to dělali? A proč ne… Takhle nějak začíná reportáž Kluků z Prahy, které sleduji několik let, protože se mi líbí, že rozkrývají podvody a podvodníky. Momentálně nejčastější podvod v naší zemi, který se objevuje na prodejních portálech Bazoš, Aukro, Vinted a dalších, je dokonale popsán právě v tomto videu. A ačkoli bych si nedovolil své přátele a klienty podceňovat, rozhodl jsem se o tom napsat, protože i já před lety naletěl podvodníkovi.

Když jsem na Sreality.cz našel byt k pronájmu v Brně, hned jsem psal pronajímateli, že ten byt chci! Ta cena, ta poloha, ta plocha! Byl jsem tak ohromen, že jsem byl ochoten poslat mu přes Western Union kauci na nájemné. Sedmnáct tisíc téměř vyletělo komínem, kdyby bdělá operátorka (které to mohlo být jedno) nezvedla telefon a nezeptala se mě, zda znám nějakého Abdula, který si právě přišel vyinkasovat mé peníze do alžírské pobočky. Transakci zablokovala a mně peníze vrátili. Ale bylo to o „prsa“.

Více o těchto podvodech v článku https://www.csob.cz/portal/branteserozumem.

ZAMYŠLENÍ DRUHÉ

S trochou nostalgie musím ironicky podotknout, že sezóna ponožek v sandálech – coby vrchol nevkusu a esence buranství – skončila a těšit se můžeme na jiné módní skvosty. Ostatně připomíná mi to mou lednovou dovolenou v USA, kdy jsme v New Yorku nesčetněkrát na ulici potkávali ženy v minisukních a sandálkách na podpatku nebo muže v šortkách a krátkém rukávu, a to bylo šílených –8 °C.

Joshua Belter, autor Knihy pravidel: Jak vše dělat správně (v anglickém originále: Book of Rules: The Right Way to Do Everything), poukazuje na to, že nošení ponožek v sandálech omezí pocit chladných nohou. No, na to bych řekl jediné: „Pokud je ti zima od nohou, Joshuo, tak si neber sandály…“ Mluvím o sandálech do města – nebavím se o sandálech na vysokohorský trip, kde ponožky mohou posloužit jako ochranný prvek.

Jiný postoj zaujímají pediatři, kteří radí, aby děti do sandálů ponožky oblékaly z důvodů hygienických. Na jednom čtverečním centimetru chodidla je 600 potních žláz. Nohama vypotíme až polovinu veškerého tělesného potu. A to i tehdy, když sedíme za stolem a žádnou větší fyzickou aktivitu nevyvíjíme. Což o dětech rozhodně neplatí.

Nicméně společenská pravidla říkají jasně: ponožky do sandálů nepatří! Mám-li si tedy vybrat mezi guru etikety a jakousi módní blogerkou, která tvrdí opak s cílem se zviditelnit, vyberu si tezi opravdového odborníka.

Podobně mě budou více zajímat názory Petra Havlíčka, známého výživového specialisty, který něco dokázal a má úspěchy, než 18leté instagramerky, která doma míchá čajíky na hubnutí s vaječnými žloutky.

Je zviditelňování se nesmyslnými tvrzeními podvodem?

ZAMYŠLENÍ TŘETÍ

A dostávám se k [poentě]: Nedávno mi volali z jednoho úřadu, že jim jakási neznámá lektorka ze známé firmičky tvrdila, že zkratka IČ neexistuje, a proč jsem jim tvrdil, že existuje. Tak jsem otevřel zákon a ukázal skutečnost.

Posléze jsem upozornil ředitele firmičky, že jeho lektorka šíří nepravdy. Jeho reakce byla oproti mému očekávání, jak bude rád, že jsem odhalil v jeho řadách slabé místo, přesně opačná, ale všeříkající:

Vážený pane Martýnku,

Vaše zakomplexované směšné názory jsou mi upřímně celkem ukradený. Chápu, že můžete puknout zlobou, ono takových neúspěšných ztroskotanců jsem za můj profesní život potkal řadu, takže Vás potěším, nejste v tom sám.

Ing. XYZ, Ph.D., MBA, MPA | ředitel

Kdyby mě někdo upozornil, že můj lektor říká na semináři nesmysly, ihned bych to řešil a oznamovateli poděkoval. Ale firmička se sníží k útokům. Jsem rád, že obce a města přicházejí čím dál tím častěji na to, jak nekvalitní služby jsou v ČR některými firmami poskytovány. Firmička určitě poskytuje řadu kvalitních služeb, ale seminář úpravy dokumentů k nim nepatří. Pokud lektorka i po upozornění šíří vědomě nepravdy, může to ledaskdo kvalifikovat jako vědomý podvod na účastnících.

Obzvláště velký pozor si dejte na firmy, které školí podle neexistující ČNS 01 6910.

Firmy, které školí úpravu dokumentů ve veřejné správě jen podle ČSN 01 6910, se dopouští na účastnících podvodu. Do úpravy dokumentů vznikajících v samostatné nebo přenesené působnosti vstupuje čtyřicítka dalších zákonů, judikátů a norem, které mají před ČSN 01 6910 přednost.

ZAMYŠLENÍ ČTVRTÉ

Městský úřad Říčany ve škále mých klientů vždycky vyčníval velmi nestandardním přístupem, ať už byl tajemníkem Vladyka nebo Mařík. Co se ale děje za p. Brandejse (tajemníka úřadů Lanškroun, Kostelec nad Orlicí a nyní Říčany), to nepobere ani nadprůměrně inteligentní delfín.

  1. V roce 2022 si p. Brandejs u nás e-mailem objednal účast na otevřeném semináři etikety.
  2. Byla mu vystavena faktura, kterou ale neuhradil.
  3. Když jsem úhradu urgoval, tak se omluvil, že už o seminář nemá zájem, ale že s ohledem na dobré vztahy objedná na podzim dva konkrétní uzavřené semináře pro své úředníky, aby napravil svůj vlastní průser a část způsobené škody.
  4. Otevřený seminář etikety se uskutečnil ku velkému nadšení cca 300 účastníků, mezi kterými nechyběli tajemníci několika MěÚ, zaměstnanci několika KrÚ, Bezpečnostní informační služba, MV ČR, MŠMT, ERÚ, Poslanecká sněmovna, Senát ČR, …
  5. Na podzim – když jsem p. Brandejsovi nabídl termíny k semináři, který slíbil odebrat – začal hrát mrtvého brouka: na maily nereagoval, telefony nezvedal, zamykal se v kanceláři. Takže ťukáte na dveře, kolemjdoucí kolegové říkají, že je uvnitř, ale on prostě nereaguje.
  6. Tak jsem ho vyzval, aby uhradil alespoň tu první fakturu (která je – mimochodem – stále ve splatnosti a z níž jsme odvedli státu DPH). A v tu chvíli začala série nesmyslných reakcí:

P. Brandejs začal tím, že si nic neobjednal (bod 1.), pokračoval tím, že mu byla vystavena faktura na seminář, který se nekonal (bod 4. a 300 svědků), eskaloval výhrůžkami, že mě pomluví před mými klienty (tajemníky MěÚ), pokud budu trvat na úhradě splatné faktury (jeho dluhu).

Několik dní po obdrženém vyjádření mi poštou přišla hodně silná výhrůžka. Nelze ji zeměpisně s Říčany a p. Brandejsem spojit, neb přišla z Týniště nad Orlicí, ale pro mě z toho jasně vyplývá varování: Přestaň vymáhat peníze, které ti dlužím, jinak se o tebe definitivně postarám. Více o jeho praktikách najdete na internetu:

David Michalička, zatím ještě starosta MěÚ Říčany – přese všechny zaslané důkazy o písemné objednávce, o písemném závazku odebrat další dva semináře, o podezření na Brandejsem zfalšovanou fakturu, se postavil na stranu tajemníka a odmítl uhradit dluh.

Celková výše: 91.400 Kč. A takoví jedinci vládnou úřadům a městům. Do času.

ZAMYŠLENÍ PÁTÉ

Kauza Viktora Najmona, bývalého ředitele Generálního ředitelství Úřadu práce ČR, který si nahrával ministra Jurečku, mě neskutečně baví :-) Moc bych si přál, aby Viktor Najmon zveřejnil nahrávky všech setkání se mnou… To ale – logicky – neudělá…


Zdroje:

Ponožky v sandálech jsou povolené! V jednom konkrétním případě | Brno (rozhlas.cz)

Ponožky v sandálech – Wikipedie (wikipedia.org)

Braňte se rozumem | ČSOB (csob.cz)

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *