Po dvou koviďátkových letech jsme uspořádali další velkolepý seminář etikety, který byl ale v mnohém jiný. Zaznamenali jsme více krádeží publikací a více negativních reakcí: oproti poslednímu semináři, kdy přišly 2 negativní reakce, nyní dorazilo 5 agresivních zpětných vazeb (z toho jedna z MŠMT, některé nadto obsahovaly vulgarismy).

Dvě zpětné vazby se týkaly přesvědčení, že jsme na semináři vydělali majlant, když byl určen pro 360 účastníků, ale přitom ona hodnotitelka očekávala komorní seminář pro nejvýše 15 lidí.

Pokud se nebudeme bát použít mozek, pak pochopíme, že za cenu 1.300 Kč nelze očekávat seminář pro 15 lidí, když jen přednášející a související personál stojí 174.000 Kč za den. Nastavili jsme cenu semináře záměrně nízko, aby se jej mohli účastnit i ti nejřadovější referenti a studenti středních škol. A to se povedlo! Na semináři byli studenti, strážníci, referenti, ale také tajemníci a starostové. Přijeli účastníci ze Sušicka, Brněnska i Ostravska.

Dvě agresivní zpětné vazby se týkaly toho, že se v poledne podávala bageta. Na to jsme všechny přihlášené v předstihu upozornili. Není v možnostech pořadatele vydat tolik obědů při tomto časovém harmonogramu. Výdej 1. a 360. obědu by byly od sebe vzdálené 90 minut, takže přestávka na oběd by musela být 2hodinová. Kdo chtěl, mohl si zajít na oběd do některé z okolních restaurací.

Ačkoli se ceny pohybovaly od 1.300 Kč do 1.990 Kč (podle počtu přihlášených osob z jedné organizace), tak cena průměrná byla 1.153 Kč za osobu. Jak je to možné? Řada organizací dostala bonus v podobě volných míst.

Vydalo se rekordních 1 112 káv! Počet neplatičů tento rok klesl ze 7 na 5, ale je mezi nimi i senátní klub KDU-ČSL a nezávislí. Účastníci semináře nám rozkradli 12 knih a 17 krabiček „léků“.

Ačkoli tedy seminář nebyl kdovíjak výnosný a práce na něm se finančně nevrátí, podařilo se uspokojit 355 z 360 účastníků. A to je důležité! Z toho mám radost! :-)

A rada těm pěti nespokojeným účastníkům: Až Vás zaměstnavatel příště pošle na seminář, protože se neumíte na pracovišti chovat, nevybíjejte si vztek na lektorovi nebo pořadateli 😀 my za to nemůžeme.

Lepší zítřky přeje Radim Martynek

P. S. Vtipné rozuzlení měla neplatička ze senátního klubu, která po první urgenci mi jen posměšně – jménem Senátu – sdělila:

Obratem jsem jí vysvětlil rozdíl mezi pohledávkou a závazkem a trval na úhradě faktury. Od té doby jmenovaná hrála „mrtvého brouka“. Po urgenci zaslané datovou schránkou přímo do Senátu dlužnice svůj závazek uhradila. Smutné je, že si pracovnice zákonodárce myslí, že je nedotknutelná a zákony se na ni nevztahují.

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA