Série podcastů NEJLEPŠÍ KAMARÁD, v němž žák vypovídá proti svému učiteli, který ho měl sexuálně zneužívat, rozdělil posluchače na dvě části: jedni věří učiteli, který vše popírá, druzí věří žákovi už jen z principu. Soud tehdy učitele odsoudil, ale sám si asi jeho vinou nebyl úplně jist, protože mu dal jen podmínku. Dnes – po své vlastní zkušenosti, když vím, jak snadné je někoho lživě obvinit – se nechci přiklánět ani na jednu stranu. Je totiž možné, že si žák všechno vymyslel (a soud se dopustil justičního omylu) … stejně tak je možné, že lže učitel.

V roce 2021 jsem se měl ženit. Den po objednání prstýnků a zamluvení oddávajícího zmizela má snoubenka z mého života. Zničehonic. Bez jediného slova. Vzápětí začala obvolávat mé přátele a obchodní partnery s informacemi, že jsem týral jejího 5letého syna a dopouštěl se dalších těžko uvěřitelných věcí.

Část přátel zpřetrhala se mnou všechny vazby – část klientů se ozvala, že nevěří jedinému slovu, které jim má ex sdělila. Policie, na kterou se expartnerka obrátila, věc odložila, že se nic nestalo. Přestupková komise věc odložila, že se nic nestalo. Devět měsíců vyšetřování kvůli jedinému vylhanému obvinění.

Netušíte, jak snadné je pouhou lží zničit vztahy mezi lidmi! A tehdy jsem si uvědomil asijské přísloví: Lež se stává pravdou, až když lidé začnou v ni věřit. Dnes jsem za lidi, kteří kvůli lži zlomili nade mnou hůl a zmizeli z mého života, rád. Ale raději jsem za ty, kteří zůstali při mně, ač viděli, jak se při obraně pravdy – přebíhajíc mezi policejními stanicemi – trápím. Pravda dříve či později vyplave na povrch.

Víte, proč byste měli být rádi za pomluvy, které o vás ostatní šíří? Protože ty lži odfiltrují z vašeho života ty nekvalitní kusy, kteří té lži uvěří.

Svaté paměti MUDr. Radim Uzel říkával: „Když vidím, kam naše společnost spěje, tak se nedivím, že se otec bojí vzít na klín svou 8letou dceru, aby se jednou nedočkal trestního stíhání za sexuální zneužití… Ty děti, popřípadě ty zhrzené exmanželky, jsou schopny si vymyslet kdeco…“ A nebyl daleko od pravdy:

Psycholožka měla nutit dívku, aby svědčila proti otci

Partnera podezírala ze zneužívání dcery. Nic neprokázala a o dítě přišla

Za křivé obvinění expartnera ze zneužívání dětí půjde žena do vězení

Češky si na internetu radí, jak zlikvidovat manžely křivým obviněním ze sexuálního zneužívání dětí

Přehled článků o účelových obviněních ze zneužívání dětí

A pokud si podcasty poslechnete, dejte mi vědět, na čí straně jste a proč.
Zajímají mě úhly pohledu, které mi unikly.

Ať se Vám prolhaní lidé vyhýbají…
Ale pokud je náhodou potkáte, buďte za ně rádi! :-)

Radim Martynek ZE ŽIVOTA