Městský úřad Benešov, Městský úřad Jablunkov, ale Městský úřad v Říčanech? Pro všechny názvy úřadů, zastupitelstev a rad platí, že s velkým písmenem se píšou tehdy, jestliže je uveden jejich oficiální název, tzn. že je k nim připojeno místní určení, které však může znít různě: Magistrát města Brna, Úřad městské části Brno-sever, Rada města Tábor/Tábora, Městský úřad Jablunkov, ale Městský úřad v Říčanech (jde o oficiální název).

Naštěstí, měst, které obsahují předložku „v“ v názvu úřadu, je poskrovnu.

V okamžiku, kdy do oficiálního názvu Městský úřad Jablunkov vložíme předložku, stává se z něj název neoficiální, tedy městský úřad v Jablunkově.

A jak je to se samotným „městem“ v názvu právnické osoby? Je to prosté: město Říčany, město Jablunkov, statutární město Brno, obec Ropice, …, se píše vždy s počátečním písmenem malým, protože nejde o součást zeměpisného názvu, ale o druh územního samosprávného celku podle zákona o obcích.

Ano, ano, i názvy lze psát s počátečním písmenem malým: mBank, náměstí Republiky, adidas ČR, s. r. o. Ostatně nápovědou Vám bude způsob zápisu orgánu města: Zastupitelstvo města Říčany, Rada města Jablunkov, … Je-li u orgánu písmeno malé, proč by v názvu právnické osoby mělo být písmeno velké?

Rada města Hlučína, ale Město Hlučín? V žádném případě! :-)

Sympatickou výjimkou jsou: Město Albrechtice (které se zeměpisně jmenuje Město Albrechtice), Město Libavá a Město Touškov. V názvu právnické osoby pak píšeme město Město Albrechtice, kdy první „město“ je druh územního samosprávného celku a druhé „město“ je součást zeměpisného názvu.

Argument, že v rejstříku nalezneme Město Jablunkov s velkým písmenem, ve stínu judikátů neuspěje. Ostatně na zápisu v rejstříku záleží jen co do obsahu, nikoli co do formátu.

A názvy odborů? Velké nebo malé „o“? Jednoduché pravidlo říká: malý odbor = malé „o“, velký odbor = velké „o“. A najednou se na semináři rozvíří diskuze, kdo má velký a kdo malý odbor :-) Takže ne… je to jedno – vyberte si – a pište to jednotně napříč úřadem.

Více se dozvíte na semináři Současná legislativa a její dopad na úpravu dokumentů – etiketa a normy v písemném styku.

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *