Jsem nadšencem otevřených seminářů, ačkoli je s nimi spousta práce a vždy se najde individuum, které ji nedocení, a pořádám je proto, aby si na ně mohl sáhnout i ten nejřadovější referent. A to je případ seminářů Jak správně oddávat z února 2023 nebo celodenního semináře etikety s Ladislavem Špačkem, který se bude konat 06.06.2023 v Olomouci, resp. 13.06.2023 v Dobrušce (akreditace samozřejmostí).

Ztráty a nálezy. Někdo z účastníků si na semináři zapomněl něco k notebooku. Pošle-li informace k městu, kde byl kus zanechán, místu v sále, typ a značku, obratem zašleme.

Svatební proslovy, které zazněly na semináři, jsou součástí publikace Písemná komunikace v praxi, kterou můžete zakoupit na www.JakNaDopisy.cz.

Nejvtipnější zápisy v přihláškách. Přikládám nejvtipnější zápisy z registračních formulářů zájemců o seminář (tučně je nadpis kolonky, netučně pak text vyplněný personalistou, tajemníkem či účastníkem):

IČ organizace: 110 00
IČ organizace: Česká republika
IČ organizace: 123

Název organizace: Jana Dvořáčková
Jméno a příjmení přihlašující osoby: obec Slaná

E-mail přihlašující osoby: jana.novotna@
E-mail přihlašující osoby: Gmail
E-mail přihlašující osoby: petr . svoboda @ obec – xyz . cz
E-mail přihlašující osoby: soukromý

Počet účastníků:        1 účastník – 1.777 Kč za osobu
Jméno, příjmení:       Jan Novák – starosta, Jana Novotná – místostarostka, Bedřiška Pokorná – referentka

Do kolonky Jméno a příjmení uvedl pisatel „Pavel Petr“. Tak mu píšu „Vážený pane Petře“ a on na to: „My se snad známe, abyste mě oslovoval jménem?!“

Nejpozoruhodnější situace

Seminář začal v 08:30. V 09:07 volá jedna starostka, že je přihlášená na seminář, ale že nedorazí, protože zaspala, tak jestli může zrušit svou účast a jestli jí vrátíme peníze, když nepřijela.

Z 216 účastníků jich 213 zaplatilo. Jen jeden úřad fakturu neuhradil. Když jsem se jich zeptal den před seminářem, co se děje, že neuhradili fakturu, která je po splatnosti, tak personalistka napsala: „My nemáme peníze. Ale když tak zrušíme účast našich tří kolegyň…“ To ale nic neřeší, protože faktura bude i tak splatná… Zaplatili 19 dní po splatnosti.

E-mail všem účastníkům obsahoval informaci, že parkovné není součástí kurzovného. Na semináři se jeden účastník dotázal, proč teda nenavýšíme kurzovné o parkovné, aby ho nemusel on platit. Tak jsem mu odpověděl, že bychom zvýšeným kurzovným diskriminovali ty účastníky, kteří přijedou MHD a parkovné nehradí.

Počty vypitých káv :-) V Praze spořádalo 215 lidí celkem 721 ks nápojů – 3,35 ks/osobu. V Olomouci spořádalo 256 lidí celkem 986 ks nápojů – 3,85 ks/osobu.

Hodnocení seminářů. Jako jediní zveřejňujeme hodnocení seminářů na www.akademie-vzdelavani.cz/recenze. Absolutní většina hodnocení je kladná až obdivná, ale najde se čas od času někdo, komu se něco nelíbilo – viz tučné komentáře a mé netučné dovětky:

  • Šlo o masovou akci! – 1 hodnotící – inu, u akce pro 20 lidí by kurzovné nebylo 1.777 Kč vč. DPH
  • Hromadné dechové cvičení, na hranici trapnosti. Ten catering byl mizerný.  V sále bylo chladno. Paní matrikářka dávala odkazy na materiál, náš materiál měl ovšem jiné čísla stránek. (Aspoň myslím.) – 1 hodnotící – Máte-li od nátury perfektní artikulaci jako Ladislav Špaček, pak dechové cvičení nepotřebujete. Neumíte si ale představit, co řeší spousta jiných lidí, kterým nebylo do vínku dáno. Já se musím rozmlouvat cca 33 minut, a to před každým seminářem. *** Catering? Jaký catering? Ta bageta, kterou jsme avizovali v 10denním předstihu i s možností zajít si individuálně na oběd? *** Stránky v učebním textu jsou v pořádku. *** Nikdo za mnou během semináře nepřišel s tím, že je v sále chladno. Nechali bychom jej okamžitě vytopit. Ne, vodou opravdu ne :-)
  • Dlouhá řada na kávu před začátkem semináře. – 1 hodnotící – Napříště Vám zajistíme privátního baristu ;-)
  • Ačkoliv jsme byly včas přihlášeny, tak jsme neměly označené místo a musely jsme si sednout úplně dozadu. – 1 hodnotící – Paní se přihlašovala sama, přesto mluví v čísle množném. Přihlásila se mezi posledními. Účastníky přihlášené skupinově (tj. od 2 osob výše) jsme usazovali chronologicky podle data přihlášení. Individuálně přihlášení účastníci si mohli sednout na volná místa, která se nacházela od 3. řady dál.

Níže uvedená čtyři hodnocení – jako všeříkající vzorek – jsou nádherným zhodnocením naší několikaměsíční práce:

  • Po delší době jsem byl na semináři, který mi opravdu něco dal. A to jsem oddávajícím starostou již devátým rokem. Na semináři, který nebyl pouhým „školením“, ale byl dobře organizovaný – vše probíhalo hladce, dobrá navigace, perfektně připravený sál a místa včetně orientačního plánu sálu. Už při příchodu naprostá banalita jako směrovka s šipkou a uvedením vzdálenosti 17,77 metrů k Ladislavu Špačkovi vyvolala ráno úsměv na rtech. Líbilo se mi střídmé, nikoli opulentní, občerstvení, skvělá káva. To my, úředníci :-), oceníme. Ostatně díky vaší „ochutnávce“ kávy na semináři již máme kontakt na firmu a pravděpodobně bude jejich káva brzo součástí „kávového benefitu“ pro náš úřad.
  • Byla jsem spokojená, hltala jsem každé slovo. Situace z praxe jsou vždy nejzáživnější. Nemám, co bych vytkla, určitě takové školení doporučím. S pozdravem a přáním krásného dne matrika obce
  • Super atmosféra, vstupy pana Martynka, úžasná paní lektorka Ježková a okouzlující Dr. Špaček. Velmi oceňuji zkušenosti lektorů z praxe. Díky bylo to super
  • Velmi, velmi vysoká úroveň lektorů. Organizace semináře byla profesionální. Moc se nám seminář líbil. Děkujeme

No, a nejhorší zkušenost s lidmi na konec…

Agrese. Pořádali jsme dva semináře pro oddávající a matrikářky: jeden v Praze 21.02. a druhý v Olomouci 28.02. Personalistka magistrátu přihlásila dvě zaměstnankyně na olomoucký seminář. Vystavili jsme fakturu, na které stálo „seminář v termínu 28.02. v Olomouci“. Úřad fakturu zaplatil. V 10denním předstihu jsme přihlášené zaměstnankyně obeslali mailem s organizačními informacemi (kde se parkuje, kdy to začíná, co na sebe, …). Za chvíli volá personalistka: „Já jsem omylem přihlásila kolegyně do Olomouce, ale mělo jít o Prahu. Můžete je přesunout?“ Pražský termín byl vyprodaný, ale s hotelem jsme domluvili navýšení kapacity. Kolegyně jsme přesunuli a toto malé, nevinné, nevýznamné pochybení na straně magistrátu bylo vyřešeno ani ne během tří minut. Kolegyně dostaly nový e-mail s organizačními informacemi a na pražský seminář opravdu dorazily. Jejich první věta byla: „Nemáme si kde sednout, protože jste podělali naši přihlášku a dali jste nás do Olomouce!!!“

Vyprázdnily obsah své hloupé mysli na mou kolegyni, která vůbec netušila, která bije (nezpracovávala přihlášky), před spoustou lidí, kteří netušili, o co jde, aniž by byly v právu! Je dobře, že tu větu neřekly mně, protože bych je doprovodil nazpět ke stanici metra. I kdyby pochybení bylo na naší straně, šlo o tak malichernou záležitost, kterou jsme napravili, ač jsme nemuseli. Ale pochybení nebylo na naší straně! To málo, co mi na některých úřednících vadí, že si myslí, že jsou nadlidé. Přitom jsme si rovni.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

One Comment

  1. Vážený pane Martynku,
    dodatečně se připojuji k účastníkům semináře, kteří školení hodnotili kladně. Pan Ladislav Špaček je samozřejmě naprostý profík (ani bych od něj nic jiného nečekala). Ovšem snad ještě více na mě zapůsobila paní lektorka Ježková. Je úžasná, milá, usměvavá! Hromadné dechové cvičení mi vůbec nevadilo. Vlastně oceňuji, že nabídne na semináři něco jiného, něco navíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *