Pod záminkou 5denního výletu do Prahy jsem zamluvil pro partnerku a tři holky (8, 12, 14 let) exkurzi na letišti Václava Havla. Vzali nás na ta nejneuvěřitelnější místa, prohlédli jsme si zákulisí, které je očím cestujících skryto, zapálili kvůli nám letadlo, aby ho vzápětí uhasili 35tunovým hasičským autem… a když už jsme na tom letišti byli, tak jsme holky posadili do letadla a odletěli do Londýna.

Celou akci jsme připravovali 3 měsíce, ale holky nic netušily, dokud se neocitly v letadle a to začalo rolovat. Součástí exkurze byla totiž také pasová a bezpečnostní kontrola, takže další kontrola u brány jim divná nepřišla.

Co je na tom zajímavého? Londýn je 90 minut daleko – podobně jako cesta z Brna do Ostravy, do Prahy, do Bratislavy, do Vídně – takže za stejnou dobu se člověk může ocitnout v jiném státě.

Program

Je zajímavé, kolik atrakcí je v Londýně zadarmo, kde všude se dá zadarmo najíst, co všechno se dá v tak obrovském městě zažít. Jeli jsme v 6 lidech – 3 dospělí a 3 děti (vzal jsem svého bráchu, který nikdy nikam neletěl).

  • 1. den
  • 2. den
    • snídaně v Morrisons pro 3 dospělé a 3 děti za 10 liber (cca 265 Kč) – za každého 1 dospělého má 1 dítě snídani zdarma :-) a protože snídaně jsou obrovské, tak ze 4 objednaných snídaní se 6 lidí opravdu najedlo (rozložili jsme jídlo na stole a sdíleli)
    • One New Change – vyhlídková terasa s nádherným výhledem – 0 Kč
    • Tate Modern – dechberoucí galerie – 0 Kč
    • bezplatná obhlídka: Londýnské oko – Westminster Bridge – Big Ben – King Charles Street – 10 Downing Street –  Buckinghamský palác
    • oběd v KFC – 6 lidí za 27 liber (sdílení papu)
    • National Historical Museum – úžasné expozice – 0 Kč (rezervace nutná)
    • Národní galerie – nádherné obrazy – 0 Kč (rezervace doporučená)
  • 3. den
    • Leadenhall Market a Příční ulice z Harryho Pottera – nádherné uličky jako z filmu – 0 Kč – holky je hned poznaly
    • Sky Garden – nejlepší vyhlídka v Londýně – lepší než z London Eye – přitom za 0 Kč (rezervace nutná)
    • tajná zahrada v Saint Dunstan – Saint Dunstan in the East Church Garden, St Dunstan’s Hill
    • bezplatná obhlídka: palác a pevnost Jeho Veličenstva – Tower of London – zvedací most Tower Bridge
    • nejslavnější farmářský trh Borough Market – zážitek pro oči i chutě
    • China Town – Chinatown Gate, 10 Wardour St, West End
    • Covent Garden – pouliční akrobaté, zpěváci a umělci
  • 4. den
    • nástupiště 9¾  – The Harry Potter Shop at Platform 9¾  – nádraží King’s Cross
    • výlet dvoupatrovým autobusem č. 11 z Victoria station napříč Londýnem do stanice Bank – viděli jsme téměř všechna místa 3. dne, ale z jiné perspektivy
    • metrem ze stanice Bank do stanice Cutty Sark, kde odpočívá nejslavnější loď
    • Greenwich Observatory – Greenwich Park – nultý poledník (prime meridian) – pěší stezka tunelem pod úrovní Temže (zážitek!)
  • 5. den
    • návrat ze Stanstedu do Prahy
    • celkem našlapáno 50 km :-)

MHD

Oproti New Yorku je londýnská MHD dokonale značená a dokonale čistá. V metru se nelze ztratit – vše je popsáno, označeno, ošipkováno, … Děti do 11 let neplatí, takže rodič s dítětem prochází „family gate“, ostatní jdou turniketem. Pípnete telefonem při vstupu – pípnete při výstupu. Jedete-li víckrát za den, tak se vám napočítá nejvýše denní sazba a zbytek jízd máte zadarmo. Jenže… nesmí se vám v metru vybít mobil :-) Jedné z dcer se vybil po vstupu do metra, takže při výstupu ji turniket odmítl pustit ven.

Ceny

Když pominu snídaně v Morrisons, kde je super akce „děti zdarma“, pak jsme se hodně stravovali v KFC, kde se dá v 6 lidech luxusně najíst za 26 liber (cca 700 Kč). Zažili jsme ale i ultra luxusní oběd v čínské restauraci pod greenwichskou observatoří za 78 liber (cca 2 067 Kč). Káva na ulici stojí 3,60 libry, v McDonald’s 1,69 libry.

Ceny v supermarketech jsou u většiny obvyklých potravin a zboží denní potřeby nižší než v ČR. Jízdné metrem, autobusy, vlaky stojí 7,70 liber za den. Ceny ubytování jsou výrazně vyšší než v ČR – noc v hotelu vyšla v průměru na 2 443 Kč za pokoj.

Letenka nás stále 1.000 Kč za osobu oběma směry, přitom se jednalo o docela vysokou cenu. Byli jsme vázáni termínem jarních prázdnin, ale pokud máte možnost se přizpůsobit, pak se dají koupit za polovinu.

Kuriozity

Při návratu jedna z holek zapomněla dát parfém do samostatného sáčku na tekutiny (povolený limit je 10 x 100 ml), takže na rentgenu začala svítit a celníci ji hned brali, aby jí prošacovali celý batoh. Zdržení: 30 minut. Proto je důležité být na letišti v 2h předstihu.

Celé dny jsme si fotili spoustu věcí a výjimkou nebyla ani cesta od Buckinghamského paláce k metru. Najednou – v cca 30m předstihu – se na chodníku začala formovat hlídka metropolitní policie Jeho Veličenstva. Zastavili nás a velmi diplomaticky a opatrně začali s obecným povídáním: „My vyzýváme turisty, aby se nebáli cokoli nahlásit, aby kdykoli zavolali na tísňovou linku, když se jim něco stane…“ Takhle obecně mluvili asi 3 minuty, přitom měli zapnutou kameru na uniformě a vysílačku pro odchozí zprávy. A když viděli, jak se snažím vzdálit stejně, jako když mě zastaví pouliční prodejci, tak strážník změnil tón: „Ono není zakázáno fotit auta, ale nás zajímá, proč jste si fotili policejní auto…“ a ukázali přitom na bráchu. Ten to popřel a strážník si tedy vyžádal telefon a vše komentoval do vysílačky: „… palác, stanice metra, veverka, taxík, policejní auto…“ Ukázal nám fotku, na které vedle taxíku stál luxusní červený mercedes. „To je policejní auto?“ zeptal jsem se ho. „Ano, je v utajení… Není zakázáno fotit policejní auta, ale proč jste to dělali?“ V tu chvíli mě napadlo, jestli to není skrytá kamera, jestli ten policajt je vůbec pravý… Opravdu se ptá, proč jsme vyfotili utajené policejní auto, které nebylo označené? A jak se vůbec bráchovi podařilo z 500 fotek, z nichž pouze na jedné bylo auto, trefit zrovna utajené policejní auto?!
„Kde pracujete?“ zeptal se strážník bráchy. „V Hyundai…“ Strážník si nebyl jist, jestli si z něho brácha střílí, nebo to myslí vážně. Bráchovi do smíchu nebylo… Když nás obestoupili a lustrovali mu telefon, přemýšlel jsem, jak daleko je česká ambasáda… No, nakonec to dopadlo dobře, plácli si „high five“ a my si další dny bráchu dobírali, aby zůstal u focení veverek :-)))

(Ne)pořádek

Zaznamenali jsme obrovský rozdíl mezi veřejnými toaletami v Londýně a v Praze, ať už jde o KFC nebo letiště. V Londýně absolutní hrůza a děs, v Praze v mnohem lepším stavu (ačkoli i zde je co zlepšovat). Co nás překvapilo, to byl nepořádek na ulicích: všude se válely nedopalky, kelímky, obsah odpadkových košů, …, jako by neměli nikoho na veřejně prospěšné práce.

Radim Martynek INSPIRACE

One Comment

  1. Prostě jedno velké WOW. Londýn také zbožňuji, proto jsem Vaše řádky zhltla na první dobrou. Děkuji…..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *