Náhody neexistují! Ani v nejodvážnějších myšlenkách bych si nepomyslel, že jednou budu zlézat skály zajištěný pouze na dvou karabinách, dívat se s chladnou hlavou bez závratí do 30metrové hloubky, a dokonce si to budu užívat.

Když jsem před x lety poprvé v životě vyrazil do pořádných hor, Dolomit v Itálii, tak jsem si vůbec netroufl pustit se na ferraty s vědomím, že to přece nemůžu zvládnout. V tělesné výchově jsem nikdy nevynikal a vzpomínám si, jak jsem byl na sebe pyšný, když jsem poprvé v šesté třídě konečně vyšplhal na tyči.

Po dlouhých letech jsem opět vyrazil do hor, tentokrát do Vysokých Tater. Postupně jsem objevoval jejich kouzlo a z celého pobytu jsem byl nadšený. A pak přišla nabídka Radima Martynka, jestli si nechci vyzkoušet ferraty. Můj strach mi říkal:

„To nezvládneš! Nikdy jsi nic takového nedělal! Už jsi na to starý!“

Za měsíc jsem zavolal Radimovi jsa přesvědčen, že slušně poděkuji a tím vše skončí. (Radime, díky za Tvou výřečnost a že jsi nahlodal mé pochyby.) Můj strach mě neúnavně přesvědčoval, že tohle přece nedokážu a pak jsem si řekl:

„Kdo si sakra myslíš, že jsi, že si myslíš, že to nedokážeš?!“

A pak stojíte na první překážce a najednou zjistíte, že to jde mnohem lépe, než si člověk dokázal představit. Lezete dál a dál, lana, žebříky, skály, skoby, a ono to jde, ne že ne! A když už se vám zdá, že to nepůjde, že to fakt nedáte, stojí vedle vás přátelé, kteří vás povzbudí, ukážou, že to vážně jde a společně to zvládnete.

Když jsem druhý den stál jako provazolezec na jednom laně a díval se do hluboké strže pod sebou, opět se ozval můj strach. Hluboce jsem dýchal a položil si otázku, kde je má hranice toho, kdy si řekneš to se nedá – to nejde. Opravdu se to nedá, fakt to ani nezkusíš? V životě se stává, že není cesta zpět. Člověk zůstane stát před překážkou a vzdá to.

Vzpomněl jsem si na svou první vedoucí, kterou jsem střídal ve funkci. Ta věta se mi vryla do paměti, jako kráter po meteoritu:

„Zdeňku, to nezvládnete, Vy na to nemáte!“

Opakovaně jsem se přesvědčil, že když se do toho pustím a přestanu se bát, že to dokážu. A dokázal. Byl to úžasný pocit. Všem bych přál, ať se jim podaří ta tři slova – TO SE NEDÁ – dostat z hlavy.

Informace k ferratám podá a obavy rozptýlí: Zdeněk Opálka, tajemník ÚMČ Brno-Černovice

Z dalších článků pro inspiraci:

A ještě nabídka Akademie nevšedního vzdělávání na ferratový teambuilding (PDF).

Nádherná, vzdušná ferrata v Gosau (s výhledem na Dachstein)
Zdeněk Opálka INSPIRACE

One Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *