V březnu 2015 jsem na svůj facebookový profil umístil fotografie ze svatebního obřadu: já jako ženich a po mém boku nevěsta. Přišly desítky gratulací a poštou dokonce svatební dar. Svatební obřad opravdu proběhl, oddávajícím byl starosta ověšený insignií, my si řekli ANO a … zůstali jsme svobodní. Více se dočtete v článku níže… A proč o tom píšu s ročním zpožděním? Ty fotografie na facebooku stále jsou a někteří mi nechtějí věřit, že jsem svobodný. Na konci tohoto článku tak mohou najít odkaz na novinový článek, který o svatbě/nesvatbě také psal.

Za sedmero horami, za sedmdesáti kilometry zvlněné dálnice a za patnáctero obcemi s rozšířenou působností se v jedno slunečné úterý desátého dne březnového léta Páně dvoutisícího patnáctého uskutečnila svatba. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby mezi svatebními hosty nebyli oddávající a matrikářky jiných úřadů regionu. Cílem semináře Organizace slavnostních obřadů bylo seznámit přítomné se strukturou svatebních obřadů, přípravou proslovů, verbální a neverbální komunikací, rétorikou, gestikulací, ale také se zásadami profesionálního vystupování, neb jen málokdy máme druhou šanci udělat perfektní první dojem.

www.pruskova.com

Seminář se tak skládal z části teoretické a části praktické. Role oddávajícího se zhostil zkušený starosta ověšen insignií a sympatickým úsměvem, který drobil nervozitu „snoubenců“ na atomy, jež se rozprchly v jarním počasí. V pravé poledne mu sekundovala zkušená matrikářka. Proběhl reálný obřad s ženichem a nevěstou, kteří si řekli své ANO a navlékli si prstýnky. A jako první v České republice zůstávají po obřadě stále svobodní.

www.pruskova.com

Naší snahou bylo účastníkům umožnit nácvik na modelovém páru „se vším všudy“: s očním kontaktem, haptikou, proxemikou, ale také s načasováním různých částí obřadu. Další informace naleznete také na internetových stránkách periodika Deník: http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/skoleni-oddavajicich11032015.html.

Šaty zapůjčila módní návrhářka Marie Zelená (www.mariezelena.cz)
Fotografie profesionálně zajistila Katka Prusková (www.pruskova.com)
Svatební kytice byla v režii Jáji Fadrné z květinky Bellis.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *