Odlišným očekáváním v partnerském vztahu muže a ženy se zabýval náš přední psycholog prof. Stanislav Kratochvíl. Ty význačné pohlavní rozdíly pak shrnul do výmluvných a vtipných zkratek, které dnes interpretuje MUDr. Radim Uzel na našich seminářích:

Po čem touží ve vztahu ženy?

POPO – posedět a popovídat: To je právě ta nejkrásnější chvilka, když se společně partneři posadí a začne se kecat… Tedy kecá hlavně žena. Světlo tlumeně svítí, v kamnech praská oheň a muž naslouchá.

DUPO – duševní porozumění: Muž naslouchá? No, častěji vlastně nenaslouchá. Říká jenom Jo, jo. Máš pravdu. nebo Ano, je to tak. A přemýšlí si o něčem jiném. A teď přijde od ženy kontrolní otázka: A co jsem právě říkala? A on neví. Tváří se zmateně. Bylo sice POPO, ale nebylo DUPO.

VYPO – vycítit, co žena potřebuje: Málokterá žena hovoří přímo. Neřekne: Zítra máme výročí svatby, běž a kup květinu! Řekne jenom, že se něco blíží a že by se něco mělo koupit. A ten blbec se musí sám dovtípit. A většinou se nedovtípí a na výročí zapomene. A hned je oheň na střeše.

VYCE – vyjadřovat lásku celým životem: Žena potřebuje cítit, že muž pro ni alespoň někdy dělá něco nejen proto, že je to třeba, ale i proto, že ji má rád. Přinesený dar by pak měl být přímo úměrný jeho měsíčnímu příjmu. Každý ví, že žena má v hlavě kalkulačku, která spočítá, že perlový náhrdelník od milionáře má stejnou hodnotu jako kytička fialek od nezaměstnaného.

Po čem touží ve vztahu muži?

OSTA – obdiv stále: Tatínku, tak jako ty to by nevymyslel nikdo lépe! Tak šikovné ruce nemá nikdo v celém Schengenu. Kam na ty výborné nápady chodíš? Tak odvážně jsi hovořil se svým šéfem? Takového hrdinu aby pohledal! Výkony jistě nejsou tak skvělé, ale pochvala je zadarmo a účel splní.

NESTA – nezatěžovat starostmi: Kape kohoutek v koupelně! Nesvítí světlo v předsíni! Děti přinesly poznámku ze školy! Všechny tyto informace pomalu. Ne najednou! A šetrně!

UU – uvařeno, uklizeno: Vyžehlená košile a čisté kapesníky. A hlavně teplá plotna. To je základ rodinného štěstí. A trouba. Ne mikrovlnná, ale poctivá. Tam, kde se upeče svíčková i bábovka.

SEZA – sex, kdy se mu zachce: Tady je míč jednoznačně na ženské straně hřiště. Zatím co žena může vždycky, muž jen sporadicky. Ze situace, kdy žena může, ale nechce, a muž chce, ale nemůže, je nutno vyvodit závěr vzájemného respektu, tolerance a vycházení si vstříc.

Více v románu On na www.roman-on.cz.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA