Když se mě Slávo Jurko během talk show na DNA LÍDRA v Bratislavě (23.10.2019) celkem nečekaně zeptal na moje dvě kočky, vůbec mě nenapadla souvislost domácích mazlíčků s leadershipem.

Osobně definuji rozdíl mezi manažerem a lídrem velmi primitivně: manažer zadá úkol podřízenému, dá si nohy na stůl, do ruky cigáro a kafe, a relaxuje, kdežto lídr nadchne své kolegy pro nový projekt a ti ho přirozeně následují.

V životě majitelů psů a „majitelů“ koček to je podobné. Já měl psa asi 10 let a i dnes vidím řadu majitelů, kteří ho vnímají jako submisivní stvoření, které poslechne na slovo coby podřízený člověka.

Kočka je ale dominantní stvoření a poslechne pouze tehdy, pokud vnímá, že člověk je součástí kočičí smečky. Podobnost na manažera (člověk vůči psovi) a lídra (člověk vůči kočce) je velmi blízká.

O tom, že je kočka stejně intelientní jako pes.

A tak – s tímto vědomím – si můžeme lépe představit soužití s kočkou. Pes poslechne na slovo, protože povely mu dává JEHO PÁN. Kočka je velmi svéhlavá a poslechne jen tehdy, je-li člověk na její úrovni, tedy JEJÍ KOLEGA.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA