„Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá…“ píše ve slavné básni Adolf Heyduk.

Kdykoli se zeptám přátel, co je ŠTĚSTÍ a zda jsou ŠŤASTNÍ, často neumí odpovědět.

„Nedávno jsem v jedné knize našel dobrou radu. Chcete vychovat z dítěte optimistu? Každý večer před usnutím si k němu sedněte a zeptejte se, co nejhezčího dneska zažilo. Byl to ten štrúdl k obědu? Jednička z počtů? Ta jízda na poníkovi?  Ahá… Povídej mi o tom, prosím. Ahá… ahá… Provzpomínat se na konci dne k něčemu pěknému je skvělý recept, jak dobře spát. Klidně spát je velké štěstí, a kdo někdy trpěl nespavostí, ten to dobře ví.“

Spoustu lidí dokáže hned po probuzení negativně nastartovat počasí. Jak počasí nemá vliv na naši náladu, jsem psal v jiném článku. Ale to každý z nás si ráno po probuzení říká DNES BUDE NÁDHERNÝ DEN nebo DNES BUDE PŘÍŠERNÝ DEN. Vyberte si… :-)

„Možná vám to bude znít zvláštně, když řeknu, že většina lidí si přidělává starosti a negativní emoce sama. Je na každém z nás, jakou si zvolíme cestu. Někdo je chronicky nešťastný, pořád si na něco stěžuje, má problémy se vztahy a trpí na všechny nemoce světa. Druhý má úsměv od ucha k uchu, je vděčný za všechno, má rád lidi kolem sebe a dožije se dlouhého věku. Jak je možné, že lidé jsou tak odlišní? Odpověď je jednoduchá. Záleží na postoji každého z nás a na tom, jak reagujeme na svět kolem sebe.“

„Štěstí je stav mysli nebo prožívání přítomnosti
bez ohledu na okolnosti.“

Jak se naučit myslet pozitivně?
1. Pravidelnou fyzickou aktivitou – nejlépe na čerstvém vzduchu a za každého počasí: Sportovní aktivity, pohyb v přírodě, práce na zahradě uvolňují hormony štěstí a odbourávají stres.
2. Šťastný mozek umí odpočívat: Dostatek spánku, relaxace a „dolce far niente“ – sladkého nicnedělání.
3. Nepředjímejte události: Vyvarovat se očekávání toho nejhoršího i nejlepšího, co může nastat, ubírá to psychickou energii. Brát prostě věci tak, jak přicházejí a řešit je, až nastanou.
4. Každý den si udělejte radost: Dopřejte si dlouhou horkou sprchu; zajděte si do parfumerie a vyzkoušejte si nové svěží vůně; vstaňte v sobotu dřív a zapněte dětský program s oblíbenou pohádkou z dětství; udělejte dobrý skutek (pomozte ženě s kočárkem do tramvaje, zapojte se do
dobročinného bazaru/darování potravin); uvařte si něco speciálního; zatancujte si na oblíbenou muziku; najděte si svůj každodenní rituál štěstí: vypijte si svou ranní kávu beze spěchu a vždy s novou příchutí; každý večer si zapalte voňavou svíčku; každý den se naučte něco nového; dejte si za úkol každý den někoho rozesmát.
5. Buďte všímaví k dobrým věcem ve vašem životě: Na všem se dá najít něco dobrého, i na tom, že vám ráno ujel autobus před nosem.
6. Buďte vděčni za to, co máte: Zdraví, blízké, práci (to není samozřejmost)
7. Nesrovnávejte se s ostatními: Neztrácejte čas přemýšlením o tom, v čem všem mají ostatní lepší život než vy. Zaměřte se na sebe a svůj vlastní rozvoj.
8. Objevte v sobě tvořivou sílu: Pište, malujte, sochejte, hrajte na hudební nástroje, skládejte písně. Naplní vás to radostí a lépe sami sebe poznáte.
9. Žijte tady a teď: Nepřemýšlejte nad minulostí a neobětujte veškerý svůj čas/energii plánování budoucnosti – ne vše jde vždy podle plánu, nechte věci volně plynout a v tuto chvíli dělejte to, co vás baví a naplňuje.
10. I kyselý humor se počítá: „Člověk, který měl smůlu, má skoro vždycky štěstí, že to s ním nedopadlo ještě hůře.“ Mark Twain

Zdroje citací:
https://happymag.cz/lepsi-zivot/25-kroku-jak-byt-stastny-a-spokojeny-v-zivote/
https://www.zeny.cz/motivace-a-kariera/nesnazte-se-byt-stastni-delejte-tuhle-vec-a-stesti-prijde-samo-2331.html
https://www.prozeny.cz/clanek/4-kroky-jak-byt-kazdy-den-stastny-i-kdyz-mate-starosti-10743
https://svetuspesnych.cz/pravdy-o-stesti-aneb-jak-byt-stastny-kazdy-den/
https://www.seberizeni.cz/10-kroku-stastnejsi/
https://www.dixo.cz/10-tipu-jak-se-naucit-byt-stastny/

Radim Martynek ZE ŽIVOTA