Společnost se vyvíjí. Od původního Pozdrav pánbůh přes socialistické Čest práci až po zdvořilé Krásný den! Od korzetů a dlouhých sukní k mini a mikrosukním. Od černých tkaniček po barevné skvosty, které padnou do oka každému. A nejen do oka…

„Až do 20. století oblečení nezobrazovalo svobodný názor jedince, jeho vkus, styl, individualitu, ale pouze postavení ve společenském žebříčku. Byl jste šlechtic? Příslušela Vám červená barva a cenově nákladné oděvy. Byl jste nevolník? Na výběr jste moc neměl a na trendy nebyl čas hledět – nosil jste pracovní oděv z hrubého plátna. Měšťanstvo muselo pracovat a jejich oblečení k tomu bylo uzpůsobeno, stejně jako oblečení výše postavených. Tato uniformita vedla k tomu, že do 20. století nebyl prostor pro vyjádření vlastní individuality, názoru, vkusu, myšlení, které by mohlo oblečení ovlivňovat – nezávisle na postavení.“[1]

Nové století, nová doba, nové materiály, nové technologie, …, barvy známé již staletí – to všechno přináší možnost ODLIŠIT SE. Uniformita se hodí na soukromé školy a do věznic, ale proč být součástí 95 % populace, která si každé ráno bere ty stejné černé ponožky jako včera?! Tedy: v ideálním případě čistý pár.

Barevné tkaničky a barevné ponožky zvýrazní to všechno, co dříve zvýrazněno být nemohlo. Vytvoříte si vlastní styl v odívání, dáte najevo svůj postoj, odvahu, budete inspirací a zaujmete. Ve skupině10 lidí, ale také v davu čítajícím stovky adeptů, uchazečů o práci či novou zakázku budete vyčnívat nejen svým produktem, ale také svým uměním dát najevo: JSEM JINÝ.

Osobně již 427 dní slaďuji svůj outfit. Klienti jsou nadšení, když k černým botám a tmavému obleku volím růžové tkaničky, růžové ponožky a růžovou košili, které sladím také se spodním prádlem (což říkám pouze klientkám). Ostatně sami rozhodněte: které boty Vám připadají VÝRAZNĚJŠÍ?

Několik argumentů, po jejichž přečtení se zatoužíte odlišit…

černé tkaničky růžové tkaničky

Paráda se dělá botami

Spousta lidí si myslí, že nejdůležitější z hlediska dopadu na celkový vzhled jsou 3 oblasti: boty, obleky (saka) a hodinky. Rozhlédnete-li se kolem sebe na ulici, spatříte sem tam nějakého kravaťáka. Vejdete-li do čekárny lékaře, asi tam nějaký farmaceutický reprezentant v husto-kruto-přísném obleku. V pojišťovnách a bankách není o formální outfit nouze. A teď si uvědomte… kolik lidí se odlišilo na první pohled.

V životě platí, že nikdy nemáme druhou šanci udělat perfektní první dojem. Aniž bychom vydali jedinou hlásku, už ze vzdálenosti několika metrů komunikujeme: svým postojem (stojíme vzpřímeně, nebo se hrbíme), svou mimikou (usmíváme se, nebo dáváme najevo, jak nás práce nebaví) a také svým zevnějškem (jsme celí v černém, nebo se skví na nás nějaký zajímavý doplněk).

Pokud investujete více do těchto oblastí, násobně zlepšíte i celkový dojem.

barevné ponožky _vyr_25petrolejove-panske-ponozky-two-shoes-1 _vyr_27svetle-fialove-panske-ponozky-two-shoes-1

Barevné tkaničky přitahují pozornost

Jednou z několika funkcí oblečení je i rafinované směřování pozornosti k sobě samému. Pokud vejdete do pojišťovny a máte na výběr ze dvou pojišťováků, vyberete si toho v šusťákovce, nebo toho v obleku? A jsou-li oba v obleku, půjde Vaše volba za tím, který se nebojí odlišit se, nebo k tomu, který vypadá jako … pojišťovák?

Nemám nic proti klasické módě, proti hnědým tkaničkám v hnědých botách a černým tkaničkám v černých… pokud jdu do státní opery.

Někteří autoři tvrdí, že barevné tkaničky škodí, protože podobně jako barevné ponožky tvoří cizí element na spodku nohou, který zbytečně poutá pozornost. Lidé by si měli koukat navzájem do očí, ne na boty a tkaničky. Tím ale popírají svá tvrzení, že boty dělají člověka.

Stává se mi velmi často, že potkávám na ulicích a v prostředcích hromadné dopravy lidi smutné, zamyšlené, zírající do země. Když kolem nich projdu a oni zahlédnou kousek nad zemí barevné tkaničky, rozesmějí se a jejich pohled letem míří nahoru, aby zjistili, kdo je majitelem onoho outfitu. Barevné tkaničky a ponožky jsou dokonalým ice-breakerem.

Přišel jsem na jednání na nejmenovaný úřad v kraji Vysočina. Tajemník si všiml mých tkaniček a rovnou na toto téma začal mluvit… Po několika minutách spokojeně držel ve své ruce dva páry barevných tkaniček, které jsem hbitě tasil ze své náprsní kapsy.

barevné tkaničky

Čím dál častěji jdou do výroby i s botami

Oblíbeným argumentem některých módních začátečníků je statistika: „Ukažte mi fotku pěkných bot renomované značky, kde budou barevné tkaničky. Pokud náhodou nějakou najdete, můžu Vám poslat stokrát víc fotek, na kterých barevné tkaničky nenajdete.“

„Statistika nuda je, má však cenné údaje…“ Pisatel má pravdu. Stokrát více lidí bude žít svůj nudný život od sedmi do pěti v roli šedé myši. V oceánu konkurence uspějí v 21. století jen ti, kteří se odliší: svým produktem/službou (kvalita/dopad na ŽP), přístupem k životu (optimismus/pesimismus), komunikací (verbální, neverbální, konativní) a outfitem.

Stále častěji vídáme na pultech obuvnických speciálek boty, v nichž je už zakomponovaný pár barevných tkaniček.

barevné tkaničky

Jsou dokonale extravagantní

Vzpomeňte si na televizní pořad, ve kterém hlavní protagonista končil své vystoupení slovy SLUNCE V DUŠI. Je to už 20 let, a přesto si to řada z Vás bude pamatovat. Tento muž je nezapomenutelný, protože se odlišil. Sotva si vzpomenete na někoho, kdo končil pořad slovy PŘÍŠTÍ TÝDEN SE TĚŠÍM NA VIDĚNOU, ale dokonale si zapamatujete člověka, který BYL JINÝ.

Tvrdit, že se něco nehodí, protože to je příliš extravagantní a z dlouhodobého hlediska to nedělá dobrotu, je jako přiznávat CHCI BÝT JAKO VĚTŠINA. Praxe ukazuje opak – odlište se a budete úspěšnější.

Zpracováno v reakci na článek 4 důvody, proč nenosit barevné tkaničky.

Radim, majitel e-shopu www.two-shoes.cz

[1] Zdroj: http://www.satysukne.cz/satysukne/10-MODNI-TRENDY-a-TIPY

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *