Představte si: vymyslíte zlepšovák a někdo Vám ho ukradne… Zdokonalíte nějaký postup, necháte si ho patentovat, a přesto ho někdo napodobí… Naštvalo by Vás to?

Dříve mě štvalo, když konkurence napodobovala naše semináře… názvem, obsahem, ale zřídkakdy kvalitou. Nyní jsem nadšený, když zjistím, že nějaká společnost opět napodobila náš vzdělávací program, zkopírovala naše anotace a osnovy. Říká tím totiž „ten Martynek je fakt hustej – takový nápad měl“.

V poslední době se můžete setkávat s různými semináři pojmenovanými jako ŠKOLA ZAD, které jsou založeny na principu rehabilitačních cvičení. Obvykle jsou napodobeninou semináře AKADEMIE ZAD, která učí, jak správně sedět, chodit, zvedat břemena, aby nás nebolela záda, krční páteř, hlava a oči. Akademie zad ale vychází z principu SM systému[1]: stabilizace/mobilizace páteře.

Zaprvé se tyto dva principy liší zakladatelem metody. Klasická rehabilitace se opírá o MUDr. Koláře – autorem SM systému je MUDr. Smíšek. Ve výsledku jde o to, že oba směřují ke stejnému cíli, ale každý jinou cestou. SM systém využívá jako základ spirálně a vertikálně uložené svaly. Skupiny těchto svalů si navzájem pomáhají a díky tomu lépe relaxují. Tím se dokážeme snáze zbavit nepříjemné bolesti – nejen zad. Naopak rehabilitace podle MUDr. Koláře využívá hlavně principu aktivace hlubokého stabilizačního systému.

Tyto dvě metody tedy nelze zcela srovnávat a říkat, která je lepší nebo horší. Důležitý je především výsledek, ke kterému směřujeme: zbavit se bolesti zad. SM systém takový výsledek bezesporu zaručuje, což dosvědčují stovky recenzí nejen z řad veřejné správy.

Akademii zad aneb aby záda nebolela pořádáme jako 1denní seminář pro 60 účastníků za cenu 24.000 Kč vč. DPH. Ranní 69minutová teorie je určená pro všech 60 aktérů – praktická cvičení s over ballem, elastickým lanem a tělem (tím vlastním) realizujeme v 5 skupinkách po 12 osobách.

[1] Podobnost s filmem Padesát odstínů šedi je čistě náhodná.

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *