Jste ženatý? Doma uklízíte, perete, žehlíte, vaříte, vynášíte odpadky, chodíte nakupovat a máte stále pocit, že děláte první poslední, ale pořád Vám vztah neklape na 101 %? Možná nejsou domácí práce tím, co Vaše žena očekává. Možná chce „jen“ obejmout.

Jste vdaná? Chodíte s mužem do společnosti, dáváte mu dárky, po 22. hodině jste dračicí, a přesto není vztah „to pravé ořechové“? Možná dárky a společnost nejsou tím, co Váš muž očekává. Možná chce „jen“ Váš zájem o to, co dělal celý den a jak se mu v práci daří.

Zhruba o tomto vypráví Gary Chapman a jeho kniha 5 jazyků lásky. Chcete-li prožít harmonický vztah, pak se potřebujete naučit hovořit jazykem lásky svého partnera. Slova ujištění, pozornost, dárky, skutky, služby, fyzický kontakt. Který z těchto jazyků lásky je pro vás primární? Možná, že už to tušíte, možná, že nemáte ponětí. Test pěti jazyků lásky vám pomůže nabýt jistoty. Test je k dispozici na internetové stránce www.martynek.cz/download/5jazyku.docx.

Seminář 5 jazyků ocenění v pracovním prostředí je ale o něčem trošku jiném. Většina placených zaměstnanců by ráda vydělávala víc peněz. Jak však dokládají výzkumy, hlavním faktorem nespokojenosti v zaměstnání a důvodem ke změně zaměstnání není výše platu, nýbrž to, zda člověk cítí, že je za svou práci oceňován. Něco hluboko v nitru volá po ocenění. Když není tato potřeba naplněna, sníží se uspokojení z práce, což může postupně vést k předvídatelným důsledkům:

  • frustrace
  • vyhoření
  • pocit přetížení
  • ztráta pozitivní firemní kultury
  • odchod pracovníka do jiné firmy

Je pravda, že různé formy oceňování jsou uplatňovány téměř v každé firmě. Na druhé straně se však podle mnoha výzkumů zaměstnanci necítí být oceňováni. Jak je to možné?

Jak se na semináři dozvíte, bylo identifikováno 5 různých jazyků ocenění, přičemž pořadí jejich důležitosti je u každého jiné. V důsledku toho je ne každé ocenění všemi přijímáno jako hodnotné a přinášející osobní uspokojení. Chcete-li tedy někoho ocenit, musíte mimo jiné znát jeho jazyk ocenění. Jinak se velice lehce může stát, že Vaše snaha vyjde zcela naprázdno.

Budete-li však hovořit „srozumitelným“ jazykem, motivace oceňováním pro Vás může být levným, a přitom velice účinným nástrojem. Přínosy jsou jasné a mají jednoznačný dopad i na ekonomické výsledky firmy:

  • zvýšení uspokojení zaměstnanců z práce a tím i lepší pracovní výkon
  • pozitivnější vztahy mezi nadřízenými, zaměstnanci a kolegy
  • lepší docházka a vyšší produktivita práce
  • větší spokojenost zákazníků
  • snížení fluktuace
  • celkově pozitivnější firemní kultura a pracovní prostředí

Jaroslav Nahodil, lektor semináře 5 jazyků ocenění v pracovních vztazích (publikováno v Nevšedníku)

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

One Comment

  1. Děkuji za odkázání na můj blog. Inspiroval jste mne, abych test upravil do excelovské podoby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *