Prkýnko nahoře… Znáte to… Jenže v tomhle případě ho nechává nahoře moje partnerka. A já to bytostně nesnáším. Nebavím se o tom dolním prkýnku k sezení, ale o tom horním (krycím), které uzavírá ranní rituál :-) Moje partnerka nechává horní prkýnko nahoře, protože je na to zvyklá ze svého bytu. Já ho dávám dolů, protože se snažím eliminovat riziko, že moje kočky vyskočí nahoru v domnění, že tam je pevná půda pod tlapkami, a spadnou do záchodu.

V neděli jsme se kvůli tomu šíleně pohádali. Měl jsem za to, že platí „můj dům – moje pravidla“ stejně, jako já respektuji její pravidla v jejím bytě. Vypadalo to na rozchod. Kvůli prkýnku!!

Nakonec přišla s úžasným plánem, jak se už nikdy nehádat aneb JÁ ZA NIC NEMOHU! Když jsem si přečetl, co vymyslela, vyprskl jsem smíchy, ale pak mi došlo, že to je geniální! Snad se pobavíte a poučíte i vy…

Často se stává, že když dojde k nedorozumění, každý ze zúčastněných se domnívá, že je to právě on, kdo nedorozumění nezpůsobil, kdo se celou dobu choval správně a kdo za nic nemůže, ačkoliv bývá chyba na obou stranách. Takový přístup vede k dalším nedorozuměním, dalším výčitkám, k vzájemným urážkám a dohadování o tom, kdo by se měl omluvit. Aby se tomu předešlo, má v tuto chvíli každý možnost využít kupon JÁ ZA NIC NEMOHU.  Když to udělá, znamená to, že veškerá vina za nedorozumění padá na toho druhého. Ten mu již nemůže nic vyčítat, dožadovat se omluvy a musí přijmout, že nedorozumění způsobil on sám. Je tedy jasno a nedorozumění nepřeroste v hádku, která by narušila vzájemný vztah partnerů.

Pravidla:

Každý partner obdrží 12 kuponů JÁ ZA NIC NEMOHU na rok. Ano, vychází to na 1 ks na měsíc na každého z partnerů, což není moc, ale pro dva milující se lidi by to mělo stačit.

Pokud dojde k nedorozumění, mají oba partneři možnost využít kupon. Ten, kdo si myslí, že nedorozumění nezpůsobil, že na nějakou otázku, připomínku nebo nějaké chování (nebo cokoliv jiného – záleží na momentální situaci) nereagoval nepřiměřeně a že se k tomu druhému choval hezky a byl empatický, předá kupon tomu druhému. Kupon bude obsahovat datum, kdy k nedorozumění došlo (vzhledem k níže uvedenému i čas), čeho se týkalo a podpis obou partnerů. Tím je zbaven povinnosti se omlouvat nebo přemýšlet sám nad svým chováním. Druhý partner přijímá vinu, aniž by cokoliv vyčítal, dožadoval se omluvy nebo byl uražený. Ostatně i on měl možnost použít kupon.

Pokud kupon během jednoho nedorozumění použijí oba partneři, znamená to, že za nedorozumění prostě nemůže vůbec nikdo a není třeba se tím dál zabývat.

Pokud kupon nevyužije ani jeden z partnerů, znamená to, že oba si jsou vědomi toho, že došlo k pochybení na obou stranách a každý převezme zodpovědnost za svoji vinu. Nebude hledat chybu v chování toho druhého, ale bude přemýšlet sám nad sebou a za svoji chybu se omluví.

Jeden kupon = jedno nedorozumění. Ale pozor! Pokud si partner, který kupon využil, do 24 hodin uvědomí, že k nějakému pochybení z jeho strany došlo, může se za toto omluvit a získat tak kupon zpět a použít ho při jiném nedorozumění. Během jednoho týdne lze použít maximálně 2 kupony.

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *