Jak je již u mě zvykem, rád zveřejňuji perličky ze seminářů 🙃 A ačkoli máme nejlevnější a nejodbornější semináře v ČR, přesto se najdou jedinci, kterým něco prostě nevoní 👃

V termínu 06.06. se konal seminář v Olomouci – v nádherném kongresovém sále BEA centra. Úředníci všech zemí si už zvykli, že je pořádáme ve velkém stylu – až pro 300 účastníků – aby mohla být cena za osobu co nejnižší a na seminář mohl dosáhnout i ten nejřadovější referent. Cena semináře v Olomouci tak byla 1.490 Kč, kdežto druhá nejlevnější konkurence nabízí totéž za 4.950 Kč bez DPH, tedy za 4násobek ceny 💰

Přestože jsme avizovali, že součástí semináře není oběd a je možno navštívit libovolnou restauraci v okolí, že my podáváme pouze velkou 300gramovou obědovou bagetu, že seminář je od 9 h do 16 h, že v ceně je neomezená konzumace čajů a káv ☕ že nelze v obědové pauze uspokojit 300 hladových krků, aniž by přestávka netrvala 2 hodiny, přesto se najdou šťouralové a rýpalové:

  • cekala jsem nejake veci z bysnysu – obchodni dopis atd.

Odpověď: Osnova semináře je k dispozici na internetu nad přihlašovacím formulářem. Pokud jste v ní nenašla, co Vás zajímalo, nemusela jste se na seminář hlásit 😉 Obchodní dopisy a etiketa písemné komunikace je k dispozici na semináři Současná legislativa a její dopad na úpravu dokumentů – etiketa a normy v písemném styku.

  • Seminář byl dlouhý

Odpověď: Délka semináře je na internetové stránce nad přihlašovacím seminářem. Pokud Vám rozsah připadal moc dlouhý, nemusela jste se hlásit, nebo mohla odejít ze semináře dříve 😉

  • chybělo mi bohatší občerstvení

Odpověď: Bohatší občerstvení Vám určitě poskytneme, zaplatíte-li 4násobně vyšší kurzovné, jak to dělá „konkurence“, která Vás vezme v poledne do restaurace na meníčko v hodnotě 119 Kč :-) s příplatkem 4.500 Kč 😉

  • S teplým obědem by to bylo vhodnější

Odpověď: Viz výše.

  • Bageta není zrovna nejlepší volbou k obědu

Odpověď: Viz výše.

  • Lektor byl sebestředný

Odpověď: Zvláštní… Dalších 199 účastníků tvrdí, jak byl úžasný, charizmatický, nadšený do podepisování se, ochotný k focení, …

  • Chyběla neperlivá a neslazená voda

Odpověď: Ano, zde přiznávám pochybení. Pro 200 účastníků jsme nakoupili 400 půllitrových vod. Opravdu jsem netušil, že se po nich zapráší během dopoledne. Přesto k dispozici stále byla káva, čaj a kompletní pitný režim v bistru v 1. patře.

  • V podkladech nebyl uvedený časový harmonogram semináře. Zejména pokud se jedná o dobu konce. Museli jsem ze semináře odejít dříve, kvůli již zajištěné dopravě domů, což nás velmi mrzelo.

Odpověď: Rozsah semináře byl k dispozici na internetové stránce nad přihlašovacím formulářem 😉

  • Ocenili bychom, kdyby se méně probíral dresscode a více bylo věnováno společenské etiketě.

Odpověď: Sto lidí – sto chutí. Jiní účastníci ocenili, že se probíral dress code přesně v tom rozsahu. A o společenské etiketě byl přeci celý den. Pokud Vás zajímalo cokoli navíc, mohli jste se zeptat během semináře tak, jak to udělala celá řada ostatních účastníků 😉

  • Zezadu nebylo vidět

Odpověď: Příště si vezměte brýle a sedněte si na židli. Z ní vidět bylo 🤓 Pomineme-li, že v sále Orbis je vyvýšené pódium a 15metrová obrazovka je ještě o dalších několik metrů výš, pak nelze uspět s tvrzením, že nebylo vidět. Mimochodem: Pokud byste se mi o tom zmínil/a během semináře, přesunul bych Vás do nějaké řady blíže pódiu, kde byla volná místa.

Komicky taky působila jedna paní, která seřvala u prezence mé kolegyně, když jí řekly, že sedí v 10. řadě: „Schválně jsem přišla tak brzo, abych si sedla do první řady!! To si jako myslíte, že mě posadíte úplně dozadu?! Víte, kdo já jsem?!!! To jsem ještě nezažila, aby na semináři byl zasedací pořádek!!!“

Škoda, že jsem u té scénky nebyl – doprovodil bych paní z budovy ven 😎 Zasedací pořádek (placement) děláme již několik let – a to od doby, kdy si účastníci/kolegové stěžovali, že seděli na různých koncích sálu a nemohli konzultovat nově získané informace. Proto u hromadných akcí připravujeme placement, účastníky z téže organizace dáváme k sobě a usazujeme je chronologicky, tj. první přihlášená organizace sedí v 1. řadě, poslední přihlášená sedí v poslední řadě. Jak logické…

Na druhou stranu ostatní účastníci hodnotili seminář nádhernými přívlastky 🤩hraničícími s excelentností:

  • Pan Špaček na mne působil velmi pozitivní energii s prvky   humoru. Celkový dojem velmi dobrý, Jako pedagog oceňuji velmi názornost. Seminář byl promyšlený a nebyl nudný. Ve spoustě věcí jsem se utvrdila či získala nový náhled.   Velmi oceňuji celkové vystupování a projev.  .Ze semináře jsem odešla  s velmi pozitivní náladou. Zcela určitě  mě to  v mnoha směrech obohatilo, nezapomenutelný zážitek.
  • Jediné minus bylo pro mě, protože jsem zaparkovala na místě pro zásobování a pracovníky obchodu Action a městská policie mi tam zanechala pozdrav :-(. Ale to byla moje chyba, že jsem si toho nevšimla:-).
  • Veľmi rada som vás spoznala a s kolegom sme odchádzali veľmi pozitívne naladení a celu cestu na Slovensko sme si opakovali poznamky a prechádzali nove vedomosti, o ktorých sme sa dozvedeli na seminári.
  • Přeju mnoho dalších úspěšných a pro nás posluchače přínosných školení, kdy nezískáváme jen bodíky za školení, ale odnášíme si nové poznatky a informace. Děkuji, bylo to velmi přínosné, profesionální a s humorem podané. PS: Při večeři jsem správně držela vidličku. :)
  • Seminář byl úžasný, pro mě osobně velmi přínosný. Velké množství užitečných informací kvalitně předaných. Velice příjemná atmosféra. Objevila jsem zcela jiný pohled na dosud banální a přitom opomíjené věci.
  • Jindy by mi vadilo natahování avizované délky přestávek, včera mi to nevadilo díky doprovodnému prodeji publikací, fotografování, podepisování….. zajímavé informace podané vtipnou formou, vstřícnost a charisma lektora, výborné občerstvení, již dlouho jsem nebyla na semináři, ze kterého bych odcházela tak nadšená:-), také praktické ukázky oděvů a stolování byly super:-)
  • Jsem velice ráda, že jsem měla možnost se zúčastnit. I moje sotva plnoleté děti mi záviděly (jméno „Ladislav Špaček“ je i pro ně pojem). Mým zbožným přáním může být realizace podobného semináře pro všechny kolegy, pro celý úřad. A setkání s panem Martynkem je vždy osvěžením pracovního dne. Těším se na příští možnost setkání.
  • Velice oceňuji již samotný vstup –  řešení zasedacího pořádku (sektor, řada). A jinak celý seminář – wow… Občerstvení také prima (jsem ráda, že jsem „ukořistila“ bagetu s rostbiefem)
  • Děkuji panu Špačkovi, že nám připomněl, že nejdůležitější  je jít vzorem, být trpěliví a laskaví. Jen  tak předáme zásady vybraného chování svým dětem a případně i partnerům.
  • Sama jsem si vědoma, že mám co vybrušovat, proto moc děkuji panu Špačkovi, že mě svým profesionálním a zároveň vřelým a vtipným způsobem opět trochu umravnil. Někdy v návalu pracovních a rozhodovacích povinností na slušné chování zapomenu a to by se nemělo stát. Tak ještě jednou děkuji i za milé setkání a souhlas s fotografováním. – perfektní připravenost včetně zasedacího pořádku a rychlé obsluhy u kávovaru. Mimochodem kávička  byla výtečná
  • vystupování organizátorů a lektora profesionální, zároveň lidské, milé a přiměřeně vtipné.
  • Děkuji za nezapomenutelný zážitek. Většinu doporučení budu aplikovat i v praxi. Doufám, že se znovu setkáme při dalším školení.
  • Děkuji za to, co předáváte, hodně jsem se zamyslela nad tím, co v každodenním životě dělám/nedělám z hlediska etikety správně… S radostí a hrdostí budeme vychovávat naše ještě nenarozené dítko v duchu maximálního slušného chování a etikety, ať se nám pěkně žije.
  • Děkuji, bylo to skvělé. Pan Špaček byl úžasný, šarmantní, předal spoustu informací srozumitelným a zapamatovatelným způsobem.
  • Děkuji za příjemně strávený den a mnoho cenných informací jak do profesního, tak i osobního života. Velmi rád se s Vámi opět někdy setkám.
  • Pan Špaček je úžasný rétor a velmi milý člověk, to mě potěšilo. Je empatický a dokonce mi pochválil sako :o) Co víc si přát od etiketní persony jakou je právě on. Výborný projev lektora, vůbec jsem neregistrovala čas, vše mě velice zajímalo, seminář bych doporučila všem bez rozdílu.
  • Nejlepší seminář, na kterém jsem dosud byla
  • Velka osobnost, charizma. Velka vdaka za to co robi.
  • Organizátorům i lektorovi bych chtěla moc poděkovat za perfektně odvedenou práci. Děkuji.
  • Ladislave, Vaše znalosti a zkušenosti jsou zlatem, které je potřeba šířit mezi lidmi dále. Přestože mi téma etikety není cizí, přednáška Ladislava Špačka byla velmi příjemná a jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit.
Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *