… obzvláště když je to spojovník!

Pojem spojovník slyší většina účastníků mých seminářů poprvé ve svém životě, ačkoli ho nevědomky používá velkou část svého života. K sepsání tohoto článku mě přimělo Ředitelství silnic a dálnic, které v Hranicích postavilo ceduli s roztomilou hrubkou.

Milionkrát jsem na semináři vysvětloval, jak se píše Frýdek-Místek, že tam patří spojovník (-), nikoli pomlčka (–), ale že to někdo napíše takto, to by mě ve snu nenapadlo 😅 Více v regionálním plátku.

Spojovník (spojovací čárka) je nejkratší vodorovná čárka (na klávesnici vpravo dole, vedle klávesy Shift), která spojuje dvě slova (dva významově blízké výrazy) bez mezer, např.:

česko-německé slovníky, Brno-Slatina, Praha-Krč, obor kuchař-číšník, žluto-zelený (žlutozelený),
propan-butan, chcete-li (zdali), 2015-03-21, ISBN 80-246-1178-3

Slova psána se spojovníkem nelze na konci řádku rozdělit, proto v těchto případech použijeme pevný spojovník.

Pomlčka má oproti spojovníku dvojnásobnou délku a používá se ve čtyřech odlišných případech a vždy s mezerou zprava a zleva. Výjimka je stanovena pouze pro význam „až, až do“ (viz dále).

Příklad 1. – pomlčka ve významu vloženého slova, větného úseku, věty

Rádio je skvělý vynález. Jeden pohyb ruky – a nic není slyšet.
Babička – jedno z děl Boženy Němcové – vyšla v nakladatelství Albatros.

V tomto významu lze pomlčku nahradit čárkami – intonace zůstane stejná. Stejně tak můžeme v psaném textu – nejsme-li si jisti čárkami – použít pomlčku.

Příklad 2. – pomlčka ve významu „proti“ (versus)

zápas Česká republika – Slovensko, zápas Frýdek-Místek – Brno-sever

Zde si již povšimněte markantního rozdílu v použití pomlčky a spojovníku. Ve spojeních Frýdek‑Místek a Brno-sever je zřetelně vidět krátká čárka, kdežto mezi oběma městy se skví dlouhá čárka.

Příklad 3. – pomlčka označující vzdálenost

dálnice Praha – Plzeň, cesta Karviná-Ráj – Brno-Komín

Příklad 4. – pomlčka ve významu „až, až do“ (bez mezer)

strana 12–28, 08:00–13:30
Stoletá válka se odehrála v letech 1337–1453.


Líbí se Vám článek? Kupte autorovi kafe :-)


Protože MS Word neumí jednoduše vytvořit pomlčku bez mezer (vytvoří spojovník), je nutno v těchto případech použít klávesovou zkratku Ctrl+Num – (minus na numerické klávesnici).

Pomlčka se smí vyskytnout na konci řádku (její opakování na novém řádku není přípustné) nebo na začátku řádku nového (podle toho, jak se Wordu podaří pomlčku na konci řádku zalomit).

A jak se tedy píše pomlčka? Symbol nalezneme na stejné klávese jako spojovník (vedle pravého přeřazovače Shift). Stačí udělat před a za symbolem mezeru (a mezeru za slovem) a máme na světě pomlčku.

Protimluvy z pera některých rádoby odborníků, kteří radí psát Brno-sever, ale Brno – Královo Pole, si vysvětlíme na semináři Současná legislativa a její dopad na úpravu dokumentů – etiketa a normy v písemném styku.

A když už víme, že spojovník označuje mezi jinými městskou část, nebude nikomu divné, že Brno jednu novou zrovna získalo :-)

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *