Strávil jsem hodinu v bance se svým tátou, když potřeboval převést peníze. Nemohl jsem se udržet a tak jsem se ho zeptal:
„Tati, proč ti nemůžeme aktivovat internet banking?“
„Proč bych to dělal?“ ptal se.
„No, víš, pak bys tady nemusel strávit hodinu jen kvůli převodu peněz. Můžeš online dokonce nakupovat. Všechno je tak mnohem jednodušší.“ Byl jsem nadšený, že ho můžu uvést do světa online bankovnictví.
A on se zeptal: „Když to udělám, tak nebudu muset ani vyjít z domu?“
„Ano, ano,“ řekl jsem. Vysvětlil jsem mu, že si může nechat domů doručit i jídlo a že třeba Amazon doručí cokoli. Jeho reakce mě ovšem donutila se zamyslet. Řekl:
„Protože jsem dnes musel do banky, po cestě jsem potkal čtyři své přátele. Povídal jsem si se zaměstnancem banky, který mě už teď dobře zná. Jsem sám a toto je společnost, kterou potřebuji. Rád se přichystám a vydám se do banky. Mám dost času a toto je lidský dotek, který mám rád. Před dvěma lety jsem byl nemocný. Majitel obchodu, kde nakupuji ovoce, přijel ke mně, sedl si na okraj mé postele a plakal. Když tvá máma před několika dny upadla při ranní procházce, majitel našeho místního obchodu jí uviděl a naložil do auta a okamžitě odvezl domů, protože věděl, kde bydlíme. Dostalo by se mi takového lidského doteku, kdybychom vše kupovali online? Proč bych měl chtít vše doručené ke mně, když by mě to donutilo komunikovat jen s mým počítačem? Rád poznám člověka od kterého něco kupuji a nejen obchodníka. Vytváří to pouto a vztah. Dodá ti Amazon pocit vytvoření pouta a vztahu? Technologie není život. Je důležité trávit čas s lidmi, nejen se zařízeními.“
autor: neznámý

Líbí se Vám článek? Kupte autorovi kafe :-)

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *