Když obec Petrohrad vydala zákaz krmení toulavých koček, zvedl se na sociálních sítích obrovský odpor proti starostce, které v příspěvcích hrozili podáním trestního oznámení pro týrání zvířat vyhladověním. Ke mně se fotka dostala od mého klienta s dotazem, co na to jako milovník koček (nejen dvounohých) říkám.

Inu, zarazilo mě to. Představa, že venku pobíhá kočka – vyhladovělá, vyzáblá, promrzlá, neopečovávaná – a já jí nesmím pomoct, mě vyděsila. Podíval jsem se na diskuzi pod fotkou a k vidění tam byly velmi vulgární reakce, ale i nápady na řešení:

  • Starostka si to asi představuje dost jednoduše, nebudou se krmit, tak se nebudou množit a některé ani nepřežijí, takže se zredukuje stav. Jenže ono to takhle nejde. Co třeba kastrační program?
  • Obec Petrohrad má především povinnost se o ty toulavý kočky postarat.
  • člověk bez citu, asi psychopat 😱
  • Bože, co ta starostka blázní??? Nechápu tu nenávist a zlo lidí. Už tak je teď tak moc špatná doba, lidi blázní místo byli hodný, tak jsou hnusný, zákeřný, podlý a nemyslí na bolest a trápení lidí a natož bohužel zvířat!!!! Kam ten svět spěje 😭😭😭😡 
  • Hyeny lidský, vezmou si domů kočku a když je březí, tak ji vyhodí do deště rodit, vychovávat a shánět potravu pro koťata…. Takto umírají bez lásky a bez pohlazení
  • Jasně. Lépe ať se toulají hladové, nemocné, množí se… než zajistit kastraci a nějaké místo s boudičkami a krmením… bezcitná hovada😱 Hlavně, že sami si narvou pupky 😪
  • Jdu si vygooglit jaká dementní, frustrovaná blbka, je starostka obce Petrohrad… 😡😡😡 – a její přístup nahlásit na státní veterinární správu…

Začal jsem googlit a našel článek, v němž se říká:
„Postup, kdy obec vyhláškou stanoví zákaz krmení zvířat bez toho, aniž by zajistila nějaké podpůrné kastrační programy, adopční programy a útulky s dostatečnou kapacitou a následkem toho hynou zvířata, je v rozporu se zákonem. V takovém případě může být za týrání zvířat obci uložena pokuta až ve výši tří milionů korun. Obec se v žádném případě nemůže vzdát své povinnosti postarat se o tato zvířata tím, že zakáže krmení zvířat a bude doufat, že tato zvířata pojdou hlady.“

Byl jsem s autorem zajedno a rozporoval tenhle stupidní zákaz, ale protože rád poznám i druhou stranu mince, obrátil jsem se na Mgr. Taťánu Břízovou, předsedkyni komise starosty města pro projednávání přestupků, zda krmení hladových koček může být opravdu považováno za přestupek. Její reakce mi otevřela oči a nyní musím souhlasit, že mince má – kupodivu – dvě strany:

„Na první přečtení se výzva obce, která zakazuje krmení koček na veřejném prostranství, může čtenáři jevit jako velmi přísná, ale opak je pravdou. Klíčovým parametrem pro posouzení přestupkové odpovědnosti v diskutované věci je vymezení termínu veřejného prostranství. Tento termín by měl být v rozhodném případě vykládán restriktivně. V paragrafu 5 zákona o některých přestupcích jsou vymezeny skutkové podstaty přestupků proti veřejnému pořádku. Jedná se tedy o katalog protiprávních jednání, kterými je porušován veřejný pořádek. Rozhodnutí zákonodárce, že porušením veřejného pořádku je také znečištění veřejného prostranství, jak mimo jiné zákon v rozhodném paragrafu uvádí pod písmenem f), je jistě na místě.

Zkusme se vcítit do pozice starosty obce, který neúspěšně nabádá své občany, aby nekrmili toulavé kočky na exponovaných obecních prostranstvích? Jak bezmocně se cítí majitel provozovny, kterému před obchodem pobíhají toulavé kočky, protože jsou na místě krmeny, a takto odrazují zákazníky od vstupu do prodejny? Právní věty zákona musí být posuzovány velmi důsledně, a proto je nutné věnovat pozornost také formě a důsledkům krmení koček v každé jednotlivé věci. V této souvislosti lze důvodně předjímat, že krmení koček na veřejném prostranství implicitně znamená jeho znečišťování (zápach zvířat, zvířecí exkrementy, zbytky potravy, …). V závěru je na místě připomenout, že i v případě přestupkového práva platí zásada ultima ratio, která znamená, že přestupkové právo by mělo být použito výhradně jako krajní prostředek v případech, kdy ostatní prostředky nápravy vadného stavu selhaly.

Obec zakazuje krmení na veřejných prostranstvích. Zdůrazňuji, že se musí jednat o exponovaná obecní místa… v tom je ten přestupek… ne v tom, jestli krmíte, ale kde krmíte… Snad v rozhodné věci upozornění na spáchání přestupku bude dostatečně silným preventivním opatřením, aby toulavé kočky nebyly na veřejném prostranství krmeny.“

Oslovil jsem starostku obce Petrohrad s dotazem na její důvody vydání zákazu a její reakci přikládám:

Vážený pane Martynku,
děkuji za Vaše milé pozdravení a zájem o vytvoření vlastního názoru na danou věc.
Posílám Vám proto některé informace, které zatím veřejně neproběhly, protože odmítám komentovat občany, kteří se schovávají za zdánlivou anonymitu facebookového profilu.
Obec Petrohrad se nikdy nezříkala odpovědnosti za toulavá či opuštěná zvířata, proto má i uzavřenou Smlouvu o zajištění péče o psy a Smlouvu o zajištění péče o kočky s Útulkem pro opuštěná zvířata v Jimlíně. Na základě této smlouvy byla již v minulosti některá zvířata do útulku umístěna.
Fyzická osoba, která ani není trvalým občanem naší obce založila na dvou místech v místní části Černčice krmná místa. Na mou telefonickou žádost o odstranění takto nevhodně umístěných krmných míst nereagovala. Jedno místo bylo v bezprostřední blízkosti dětského hřiště v Černčicích a druhé na obecní komunikaci, která je příjezdovou komunikací pro obydlené objekty, proto na těchto místech byl zákaz vyznačen.
Myslím, že rozumný člověk uzná, že není vhodné krmit kočky v blízkosti dětských hřišť, nebo u komunikace, která je využívána osobními a nákladními automobily, proto byla cedule na tato 2 místa v obci umístěna. Krmná místa jsou nyní prázdná a toulavé kočky se vrátily na dvorky svých majitelů, kde je o ně postaráno.
Toulavé kočky jsou takové, které dočasně unikly svému majiteli a ke svému majiteli se zase vrací. Obec Petrohrad jedná v souladu s Doporučením Ústřední komise pro ochranu zvířat k regulaci populací toulavých koček a s Vyjádřením k problematice nakládání s toulavými, opuštěnými nebo zdivočelými kočkami, které vydalo Ministerstvo zemědělství.
Své jednání jsem předem konzultovala s ORP Podbořany, orgánem pro ochranu zvířat proti týrání .
Vzhledem k bouřlivým negativním reakcím na sociálních sítích a několika osobních dotazů jsem požádala o šetření na místě ORP Podbořany, orgánem pro ochranu zvířat proti týrání za účasti Státní veterinární správy a vyjádření k vzniklé situaci. To zatím neproběhlo. Dále bude obec postupovat dle doporučení výše uvedených orgánů.
S přáním krásného dne Jitka Dondová, starostka

Oceňuji řešení spočívající ve spolupráci s útulkem, kam budou toulavé kočky převezeny, ošetřeny, nakrmeny, vykastrovány a nabídnuty k adopci do rodin nebo do nemocnic a domovů pro seniory v rámci felinoterapie.

Kočkám zdar a jejich podnájemníkům též 🐈🐈

Radim Martynek

Líbí se Vám článek? Kupte autorovi kafe :-)

Související články:

Na ulici skončí ročně přes 28 tisíc koček. Množí se geometrickou řadou

Trojice kočičích terapeutů pomáhá léčit pacienty následné péče Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

Zákaz krmení toulavých koček? Obecní vyhlášky jsou často v rozporu se zákonem

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

One Comment

  1. Profesionálna deformácia zaúradovala, a hltavo som prečítala Vaše riadky.
    Pretože v tejto „branži“ pracujem, mám skúsenosti s hlásením v miestnom rozhlase a tvorbou textu hlásenia, aby bol výstižný ale krátky, a samozrejme rôzne druhy oznamov občanov.

    Preto si dovolím upozorniť na to, že výzva na nekŕmenie kočičiek s uvedením sankcií za porušovanie mala byť napísaná aj s odôvodnením. Keby bolo uvedené, že sa nesmú kŕmiť mačky na verejných priestranstvách z dôvodu znečisťovania verejného priestranstva a neželaného sústreďovania sa väčšieho počtu koček, čo je nehygienické a neestetické v centre obce.

    Asi takto by som apelovala na občanov, uvedením sankcií s rovnakou veľkosťou písma na ozname, občanov tiež len pobúria. Všetko sa obrátilo proti p. starostke, aj keď ona možno bola oslovená prevádzkovateľmi obchodov a pod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *