Kdybych se měl zamyslet, jakou otázku mi lidé pokládají naprosto na každém semináři, pak by to byla tato: „Proč někteří lidé používají zároveň Ing. i Bc.? Je to správné?“

No, to záleží :-) Pokud člověk studoval 3 roky bakalářský studijní program a získal titul Bc., smí jej používat. Pokud pokračuje ve studiu v navazujícím magisterském programu a získá po dalších 2 letech titul Ing., pak titul vyšší nahrazuje titul nižší a člověk smí používat pouze Ing.

Pokud ale člověk studoval 3 roky na bakaláře (získal titul Bc.) a pak studoval dalších 5 let v nenavazujícím studiu na inženýra (získal Ing.), pak smí používat Ing. Bc., protože má 2 tituly ze dvou nenavazujících studijních programů.

Nicméně pokud někdo studoval 5 let, pak nemohl v rámci jedné školy/oboru získat 2 tituly. Ono to nesedí ani matematicky, protože zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, stanoví, že standardní doba studia v bakalářském programu je 3 až 4 roky (získáváte Bc.) a v magisterském programu 4 až 6 let (získáváte Ing.). Nelze tedy v rámci jednoho oboru získat 2 tituly za 5 let.

Výjimkou je opět navazující magisterský program (k Bc.), jehož délka studia je 1 až 3 roky. Zde ale titul vyšší (Ing., Mgr., MgA.) nahrazuje titul nižší (Bc., BcA.). Více informací naleznete v § 45 a 46.

Resumé:

  • Ing. Jan Novák – získal titul Bc. po 3 letech studia a pak v navazujícím 2letém studiu získal titul Ing. (3 roky + 2 roky)*
  • Ing. Bc. Jan Novák – získal titul Bc. a pak v jiném oboru od píky vystudoval Ing. (tedy 3 roky + 5 let)**
  • Ing. et Ing. Jan Novák – získal dva tituly ve dvou různých oborech (tedy 5 let + 5 let)

* Za nás (promoce v roce 2006) jsme získali titul Ing. během 5letého studia (bez nutnosti/možnosti získat nejprve Bc.).

** Otázkou je, proč si nositel píše titul nižší, když má titul vyšší. Analogicky si JUDr. nebude psát Bc. a Mgr. si nebude psát DiS., nelpí-li na svých titulech.

Další zajímavé články k titulům najdete zde.


Historka z jednoho magistrátu

Tento týden jsem měl už tři telefonické dotazy ohledně zapsání titulu do občanky:

Volající: „Získala jsem vysokoškolský titul. Můžu si ho zapsat do OP?“
Já: „Bohužel nééé.“
Volající: „Dobře… A jak ho budu tedy prokazovat? To mám stále nosit diplom s sebou a ukazovat ho?“
Já: „A kde chcete titul ukazovat?“
Volající: „No všude, ať si nemyslí, že jsem hloupá blondýna.“

Co k tomu více říci? Tak jsem jí řekl, že moje neteř byla vysoce postavená manažerka ve Švédsku a tam nesměli používat titul ani na vizitce. Prostě všichni se k sobě chovají stejně. Dále jsem jí řekl, že já se chovám stejně k panu doktorovi i k naší uklízečce, a že diplom pravděpodobně ukáže na personálním, až bude nastupovat do zaměstnání.

Za hodinu volala její matka: „A proč vlastně tu školu studovala?“

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *