Samostatnou kapitolou jsou tituly získané v zahraničí. Podle ekvivalenčních dohod používají čeští absolventi zahraničních studijních programů své akademické tituly v té podobě, v jaké je mají zapsány na diplomu ze zahraničí. Nejde o žádný zákon – jde pouze o dohodu několika týpků na úrovni ministerstev, kteří nedomysleli následky.

Absolvent práva v Polsku získává totiž akademický titul magister, který není na diplomu uveden zkratkou Mgr., jak je tomu v ČR. Z toho vyplývá, že takový právník v ČR smí používat před svým jménem pouze titul vypsaný v polštině – tj. magister – bez možnosti použít zkratku Mgr.

Absolvent studia v oblasti všeobecného lékařství získává v Polsku akademický titul lekarz, který není na diplomu uveden zkratkou MUDr., jak je tomu v ČR. Z toho vyplývá, že takový lékař v ČR smí používat před svým jménem pouze titul vypsaný v polštině – tj. lekarz – bez možnosti použít zkratku MUDr.

V praxi vyvstanou dva problémy:

  1. Pravidla českého pravopisu – a tedy ani průměrný Čech – neznají slova „magister“ a „lekarz“.
  2. Čtenář bude váhat, co to je za člověka, a pochybovat, zda se mu může svěřit se svým právnickým/zdravotním problémem.

Řešení: Ačkoli je řešení v rozporu s tím, co si myslí kolektiv týpků, doporučuji zahraničním absolventům, aby používali tituly Mgr. a MUDr. Budou tak v souladu s českými zvyklostmi deklarovat, jaký typ vzdělání absolvovali. Ti dva opravdu vystudovali práva a medicínu a my takové absolventy v souladu se zákonem o vysokých školách opravdu označujeme jako Mgr. a MUDr.
Zkratka je jen zkratkou – nenahrazuje vzdělání, nezastupuje diplom, je jen informací, jaký obor člověk vystudoval. A jak jsem si ověřil u několika svých klientů, úřad od úřadu je to jiné. Některý úředník zapíše automaticky titul MUDr., i když je mu předložen diplom s označením lekarz (analogicky Mgr. = magister), a některý ne. Pokud zrovna Vám nechtějí vyhovět, oslovte jiný úřad a s velkou pravděpodobností uspějete.

Selským rozumem:

  • magister = magistr = Mgr.
  • lekarz = lékař = MUDr.

Další zajímavé články k titulům najdete zde.

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *