Asi málokomu se chce běhat v podzimních plískanicích do pekařství, a tak i já se nechal inspirovat rodiči své manželky a začal péct vlastní chléb. Večer ho zadělám – ráno ho upeču.

Co je třeba na 1 chléb:

  • 1 hrnek žitné mouky
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 0,5 lžičky sušeného droždí

vše zamíchat v míse a přidat

  • 2 hrnky studené vody
  • 1 lžičku octa

vytvořit řidší těsto
zakrýt útěrkou
nechat přes noc nakynout
ráno vložit do vyhřáté formy a upéct

Detailní postup:

  1. Všechny suché suroviny nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme. Přidáme vodu.
  2. Suroviny promícháme, aby vzniklo řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12–18 hodin. Potom těsto v míse obrátíme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
  3. Zatím rozpálíme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný kastrol (litinový nebo silný nerez či smalt, průměru asi 21–23 cm a suchý). Hrnec necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
  4. Hrnec přikryjeme poklicí/alobalem a pečeme 30 minut při teplotě 230 °C, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.

Mé tipy:

  1. Používám 2 formy – na bábovku a podélnou – a peču 2 chleby zároveň. Ušetřím tím elektrickou energie a chléb vydrží 2–3 dny čerstvý. Bohužel se málokdy dožije 2. dne :-)
  2. Horkou formu je dobré vystříkat olejem ve spreji těsně před vložením těsta.
  3. Do těsta lze zamíchat např. škvarky, oříšky, sezam, …, cokoli vás napadne (a bude vám chutnat).

Radim Martynek INSPIRACE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *