Měl jsem psa 8 let a díky této zkušenosti vím, proč už 10 let chovám kočky, ačkoli to spousta lidí vůkol nechápe. Prý jsou nevěrné, úlisné a falešné, ale nic z toho není pravdou. Kočka nemá potřebu chovat se k lidem jinak v jejich přítomnosti nebo v jejich nepřítomnosti. Je nezávislá a na lidi „kašle“ v obou případech stejně. A už vůbec nemá touhu se někomu úlisně vtírat do přízně.

Pes je sice věrný,
ale kočka nevykecá poldům,
kde schováváš drogy.

Vychovávat psa – respektive přikazovat psovi, co má udělat – je velmi jednoduché: přines, zanes, co a komu, to uměl můj pes v 6 měsících stáří. Ovládal 17 různých povelů a byl to miláček rodiny. Byl vychováván podle rad veterináře metodou „cukr a bič“.

Vychovávat kočku – respektive spolužít s kočkou – to je jiný level. S kočkou se musí člověk „domluvit“, protože ta má vlastní hlavu a na povely rozhodně nefunguje. Zkuste kočku přivolat, když máte návštěvu. Pes přiběhne hned – kočka se otočí na druhý bok a ucho opět sklopí. Rozumí ale konsensu: když ty uděláš tohle, já udělám tohle. Pokud není dohoda k dispozici, je nutno kočku rafinovaně přelstít, aby ze situace bylo win-win, tedy přesvědčit ji, že rozhodnutí přijít je jejím rozhodnutím.

„Pes k člověku vzhlíží, kočka ho přehlíží
a prase ho považuje za rovnocenného partnera.“
Winston Churchill

„Kočky jsou schopné žít VEDLE nás, zatímco psi potřebují žít S VÁMI. Pes se rád podřídí autoritě a jen pokud nenajde ve svém páníčkovi přirozeného vůdce, snaží se řídit smečku sám. A manipulovat celou rodinou dokáže i úplně miniaturní pes, to není otázka velikosti, ale touhy psa po řádu.

Naproti tomu kočka je partner. Dává nám svobodu a očekává ji od nás. Je milá a přítulná, ale ne vlezlá. Respektuje naše soukromí a totéž očekává od nás. Takže zatímco pes nechá naše děti přespat ve svém pelechu, do kočičího bych je raději nepouštěl.“[1]

„Kočka skutečně dokáže být nejlepším přítelem člověka,
ale nikdy by se neponížila k tomu, aby to přiznala.“
Doug Larson

V životě jsem poznal spoustu lidí, a aniž bych tušil, zda chovají kočku nebo psa, tak podle jejich chování k lidem jsem to snadno odvodil. Ti, kteří rádi přikazují „přines, zanes, udělej“, jsou jasní manažeři a pejskaři. Mají rádi kontrolu, přehled a jasný dominantně-submisivní vztah člověka a psa. Člověk je pán – pes je sluha.

Zároveň tím nechci generalizovat, neb znám spoustu úžasných majitelů psů, kteří jej považují za svého miláčka, mazlíčka a kolikrát i sobě rovného a k lidem kolem se chovají s úctou vůbec ne menší, ale viděl jsem i majitele koček, kteří se chovali jako totální kreténi :)

Šéf, který svého podřízeného motivuje, inspiruje a vede, bývá lídrem. Kočkomil nemůže kočce cokoli přikázat. Teda může, ale ta ho bude v tom lepším případě ignorovat. S kočkou je třeba se domluvit – začít přemýšlet jako ona – vyjít jí vstříc v jejích potřebách – pochopit ji a ona se pak odvděčí poslušností. Vztah člověk – kočka je vztahem rovnocenným, dominantně-dominantním.

Psi mají páníčky. Kočky mají personál.

Ve vztazích je to podobné: nebudu si nikdy rozumět s ženou, která se situuje do podřízené role puťky domácí. Žena má být rovnocenná muži: se svými právy, postoji, názory, posledním slovem. Ale chápu, že někteří mačo-chlapi naopak vyžadují slípku, které svůj názor vnutí a ona ho bude bezmezně milovat.

Ve skutečnosti je to byt mé kočky.
Já pouze platím nájem.

„Příroda vybavila kočky schopnostmi, které jí člověk může jen závidět: Sluch koček je tak dokonalý, že jsou schopny slyšet myš na vzdálenost deseti metrů. Slyší tóny o dvě oktávy vyšší, než které jsou slyšitelné pro člověka. Kočka vnímá i ultrazvuk. Citlivé hmatové vousky na čenichu jsou vybaveny nervovými vlákny. Fungují jako radarový systém. Kočka proto ani v absolutní tmě nikdy na nic nenarazí. Kočky mají sedmkrát ostřejší zrak než lidé. Za sítnicí má kočka reflexní tkáň. Od ní se světlo odráží jak od zrcadla, a tak se i malé světlo zesílí. Proto vidí kočka i v noci. Zrak koček vidí především pohyb. Nehybné předměty jsou pro kočku nezřetelné. Kočka má zvláštní rovnovážný systém umístěný ve vnitřním uchu. Díky němu se při pádu bleskově předává informace do mozku a bederní obratle kočku automaticky obrací tlapkami dolů. Nohy působí zároveň jako tlumiče pádu a pružná kostra umožňí přistání bez jakéhokoliv zranění. Svým spokojeným předením dokážou kočky urychlit léčbu vlastních zranění. Zvukové vlny, jejichž frekvence se pohybuje mezi pouhými 20 Hz až 50 Hz, vyvolávají hojivé procesy v kostní tkáni. Výzkumy dokázaly, že zvuky v těchto kmitočtech podporují i růst kostí u lidí.“[2]

PRO POBAVENÍ

Každý dává své pocity najevo jinak
Psům stačí málo…
Když něco provede provinile pes versus hrdá kočka
Pes si říká: „Můj člověk je na mě tak laskavý, krmí mě, venčí mě, hladí mě, stará se o mě, když jsem nemocný, … on snad musí být bůh!“
Kočka si říká: „Můj člověk je na mě tak laskavý, krmí mě, hladí mě, stará se o mě, když jsem nemocná, … já snad musím být bůh!“

CITÁTY

„Lidé, kteří nesnáší kočky, prostě ještě nepotkali tu pravou kočku.“
Deborah A. Edwards

„Lidé, kteří nenávidí kočky, se v dalším životě narodí jako myš.“
Faith Resnick

„Kočky mají takový druh pokuty: Pokud ji nebudete 10 minut mazlit,
bude vás 6 hodin v kuse otravovat.“
Scott Adams

 „Lidé, kteří milují kočky,
mají jedno z největších srdcí vůbec.“
Susan Easterly

„Jste si skutečně jistý, že zvuk předení vydávají kočky,
a ne naše vlastní srdce?“
Terry Guillemets

„Kočky dokáží s matematickou přesností vypočítat,
na jaké místo si sednout,
aby způsobily co nejvíce nepříjemností.“
Pam Brown

„Kočky si vždycky budou dělat, co chtějí a kdy chtějí,
a není nic, co byste s tím mohli udělat.“ 
Frank Perkins

„Psi žerou, ale kočky stolují.“ Ann Taylor

DALŠÍ ČLÁNKY

Kočky, nebo psi: které zvíře pravděpodobněji sežere svého majitele?

Majitelé koček jsou inteligentnější aneb 10 rozdílů mezi milovníky psů a koček podle vědy

Kočka lépe loví

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/spatne-uvazany-pes-bez-nahubku-zranil-v-ostrave-na-zahradce-male-dite-40363520
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pitbulterier-pokousal-devitileteho-chlapce-policie-obvinila-jeho-majitele-40348558
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/zena-na-ceskolipsku-branila-sveho-psa-utocici-krizenec-ji-ukousl-cast-ucha-40350845
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/mohutny-pastevecky-pes-s-civavou-napadli-cyklistku-na-jindrichohradecku-40397868


[1] www.hellosandy.cz/magazin/rozdil-v-chovani-a-komunikaci-psa-a-kocky-11242/

[2] https://ireferaty.cz/319/5165/Kocky

Radim Martynek ZE ŽIVOTA

One Comment

  1. Ten článek je trefný. Nádherně jste popsal rozdíly. Jen jsem si utvrdila svůj názor o pejskařích a jsem ráda, že nejsem jediná, kdo to tak má. Protože pejskař/mačo je mačo jen z důvodu, že je sám nejistý v sám sobě. A svým mačo chováním to jen maskuje. Takový člověk by nikdy asi nedokázal žít vedle protějšku silného, proto sráží ty ostatní, aby on vypadal silnější než je. To samé je páníček ke psu. Popsal jste to dokonale.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *