Maminka mě učívala, že pozdravit je slušnost a odpovědět je povinnost. A tak to tak používám celý svůj krátký život a lidé mi to s úsměvem vracejí. Dobrý den patří na ulici, na úřad, do krámku, do telefonu, … Nikdy však nepoužíváme dobrý den v písemném styku. Shodneme se – pevně věřím – že dobrý den je pozdrav a kde v e-mailu má své místo pozdrav? Na konci celého sdělení:

  • S pozdravem
  • S přáním hezkého dne
  • S úctou

Stále častěji vídávám v e-mailech kombinaci pozdravu a oslovení:

  • Dobrý den, pane Moštěk,

Báječní čtenáři… dejme si tu práci a zdvořile oslovme příjemce e-mailu funkcí, titulem nebo příjmením:

  • Vážený pane tajemníku,
  • Milá paní doktorko,
  • Sympatický pane Mošťku,

Podobně jako v e-mailech nepoužíváme na shledanou, proč bychom psali dobrý den? Je to nelogické, je to nezdvořilé, je to neohrabané… Jeden slavný autor kdysi řekl: „Není nic krásnějšího pro každého z nás než zvuk vlastního jména.“

Řada lidí na seminářích reaguje slovy: „Mě to nezajímá – já budu zdravit na začátku i na konci!“ Ale klidně… etiketa není závazná, nemusíme se podle ní chovat… Její znalost nám otevírá dveře, kdežto její neznalost nám znesnadňuje společenský styk.

Více o pozdravech naleznete v tomto článku.

Více o problematice na semináři Současná legislativa a její dopad na úpravu dokumentů – etiketa a normy v písemném styku

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

2 Replies

  1. Sympatický pane Mošťku,

    – tak to vidím nyní poprvé v životě…..

    To bychom pak mohly psát např.:

    Svůdná paní Štěpánko,

    Sexy Petruško,

    Nechápající žadateli,

    Když někomu popřejeme oslovením Dobrý den, není co pokazit.

    Nikde neni psáno a dáno, že to musí být používáno jen ústně.

  2. Milý anonyme, chtělo by se napsat „zbabělý anonyme“, ale negativní přívlastky se nepoužívají, čímž odpovídám na část Vašeho komentáře, kdy „nechápající žadateli“ není vskutku vhodné oslovení, ale „svůdná paní Štěpánko“ nebo „sexy Petruško“ není vůbec od věci, pokud jsou vztahy mezi Vámi natolik neformální, že si to můžete dovolit a nepůjde o sexuální harašení. Takové oslovení ale nepoužijete směrem k žadateli o ochrannou známku.
    Říkáte-li, že nikde není psáno… mýlíte se. Je to dáno normou, je to dáno etiketou, je to dáno zvyklostmi a je to dáno logikou (jak je to ostatně popsáno v článku). A mýlíte se ještě v jedné věci: „dobrý den“ není oslovení, ale pozdrav.
    S přáním lepších zítřků Radim Martynek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *