I po 4 letech, co jsem poprvé upozornil na praktiky AQE, se na mě obracejí úředníci napříč ČR, že po absolvovaném semináři mají více dilemat než před seminářem. Lektorka Kratochvílová jim prý tvrdila to a tamto a jim to úplně nesedí.

Já otevřu zákon a ukážu úředníkovi, jak tomu opravdu je. Úpravu dokumentů školím od roku 2004 a za tu dobu jsem byl inkognito na seminářích všech těch rádoby odborníků. A opravdu všichni školí podle normy ČSN 01 6910. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby na semináři byli pouze zaměstnanci firem. Jenže do úpravy dokumentů vznikajících v působnosti úřadu nebo města vstupuje čtyřicítka dalších norem, směrnic, zákonů a judikátů, které mají před normou přednost. V tu chvíli je taková lektorka pouhou podvodnicí, když záměrně uvádí obec/město v omyl, a naštvanost tajemníků a jejich úředníků by se dala krájet.

Výjimkou z firem, které školí na úřadech podle sekundární ČSN 01 6910, je AQE, které školí podle neexistující „ČNS“. Učební text psaný písmem Times New Roman napovídá o odbornosti lektorky hodně, neboť Times se nepoužívá od roku 2007.

Když jsem ředitele AQE upozornil, že jeho lektorka sděluje úředníkům nepravdivé informace, reagoval takto:

Vážený pane Martýnku, 
Vaše zakomplexované směšné názory jsou mi upřímně celkem ukradený. Chápu, že můžete puknout zlobou, ono takových neúspěšných ztroskotanců jsem za můj profesní život potkal řadu, takže Vás potěším, nejste v tom sám. Přeji hodně úspěchů a klidné spaní :-)
Jan Havránek | ředitel

Na místě je zamyšlení, zda řediteli jde o kvalitu poskytovaných služeb, nebo jen o prachy. Kdyby mě, coby jednatele, někdo upozornil, že moje lektorka neříká pravdu, byl bych mu vděčný a udělal bych vše proto, aby se to neopakovalo. Jeho to pobouřilo a lektorka dál říká na seminářích nesmysly.

Dávejte si pozor na firmičky, které školí úřední korespondenci, resp. úpravu dokumentů, pouze podle ČSN 01 6910. Dopouštějí se tím na úřadech podvodu.

Internet se hemží i dalšími podvody. Když jsem před týdnem prodával na internetu laserovou gravírku, ozval se mi zájemce a nabídl, že mi zaplatí předem a že ještě ke mně pošle pro zboží kurýra. Stačilo málo: měl jsem mu poslat číslo své karty, aby mi částku za zboží mohl poslat přímo na kartu. Ukázkový podvod.

Řadu článků nalezneme také stran novinky na českém trhu: TEMU. Autoři článků tvrdí, že zboží je nekvalitní a vyráběné malými dětmi v nevyhovujících podmínkách. Články píší zpravidla ti, kteří prodávají totožné zboží – jen za 8 až 9násobky cen TEMU. A opravdu: vše, co jsem koupil na Temu, je k dispozici i na českých e-shopech, ale násobně dráž. Mám tedy tomu rozumět tak, že majitelé českých e-shopů nakupují nekvalitní zboží vyráběné malými dětmi v nevyhovujících podmínkách? Samozřejmě že ne. Je to jen marketingová lež, protože Temu prodává napřímo, kdežto český e-shopař nakoupí to stejné zboží přes spoustu prostředníků.

Poslední článek mluví dokonce o nucené práci a sugestivně se ptá, zda český spotřebitel má právo na odstoupení ve 14denní lhůtě. Ano, i Temu na to myslí a vrácení zboží je dokonce bezplatné – na rozdíl od řady českých e-shopů.

Když se podíváte na e-shop autora článku, tak zjistíte, že jeho no-name (bezejmenné, neznačkové) slipy stojí více než značkové slipy Andrié. Není to divné?

Radim Martynek ODBORNÁ TÉMATA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *